povratak na sve vijesti

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PEĐE ĐONOVIĆA U SAMOBORU

četvrtak, prosinca 10. 2009.

Izložba će biti otvorena 21. 12. 2009. u MUZEJU GRADA SAMOBORA, Livadićeva 7, Samobor

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Predstavnika crnogorske nacionalne manjine Zagrebačke županije, a uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine i Zagrebačke županije u Muzeju grada Samobora, 21. 12. 2009. s početkom u 19h otvara se IZLOŽBA fotografija Peđe Đonovića "TESTAMENT". Izložba je organizirana u okviru manifestacije DANI CRNOGORSKE KULTURE 2009.

 

"Ono što čini posebnost ciklusa fotografija Peđe Đonovića naslovljenom "Testament" jest njihova usuglašena formalno estetska i sadržajno simbolička kvaliteta. Rafinirano korištenje ciaro-scuro vrijednosti, a što predstavlja posebnu kvalitetu crno bijelih fotografija, zatim istančan smisao za suodnos oblika koji formiraju harmonične cjeline te strogost i svojevrsna sakralna čistoća prezentiranog motiva, ističu majstorstvo mladog umjetnika. Njegov se kreativni senzibilitet također izražava kroz prožimanje emotivnog i racionalnog, svijesti i osjećanja prema temi kojom je zaokupljen. Motivi ciklusa "Testament" imaju za polazište događaje iz Biblije odnosno Starog i Novog zavjeta. Način na koji su ti motivi koncipirani i realizirani u mediju fotografije čine posebnost umjetničkog izraza Peđe Đonovića…"

Dimitrije Popović

Peđa Đonović- Rođen je na Cetinju 15. 11. 1967. godine. Fotografijom se amaterski bavio u srednjoj školi. Od 1990. godine je radio kao fotograf u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture na Cetinju.

Osim dokumentarne fotografije koju je radio u Zavodu, učestvovao je u snimanju nekoliko monografija, kao i u snimanju većeg broja kataloga i kalendara. Više puta je izlagao na kolektivnim izložbama.

Fotografiju je, kako je zapisao, doživljavao kao način bilježenja prolaznosti vremena i vid umjetnosti koji mu omogućava izražavanje unutrašnjih osjećaja i ideja.

Bio je član Udruženja profesionalnih fotografa Crne Gore.

Život je izgubio nesrećnim slučajem 22. 1. 2003. godine.