povratak na sve vijesti

IZLOŽBA SLIKA ŠTEFICE CERJAN STEFANOVIĆ

srijeda, svibnja 06. 2009.

U Crnogorskom domu u galeriji "Montenegrina" Trnjanska c. 35 svoje slike izlaže Štefica Cerjan Stefanović. Organizator izložbe je Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb <br />Otvaranje izložbe 7. 5. 2009. (četvrtak) u 19h

štefica Cerjan Stefanović rođena je u Zagrebu, gdje je završila Klasičnu gimnaziju i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. Magistrirala je i doktorirala na FKIT-u, a danas je redoviti profesor na Zavodu za analitičku kemiju FKIT-a. Jedna je od osnivača AMACIZ-a, Likovne sekcije i Galerije AMACIZ-a, a bila je dugogodišnja predsjednica AMACIZ-a.

Slikanjem se bavi od osnutka Likovne sekcije - 1993.g. Likovnu sekciju vodi akademski slikar Aleksander Forenbaher od osnivanja do danas i daje svoja objektivna mišljenja o slikarskim umijećima članova sekcije.

štefica Cerjan Stefanović imala je tri samostalne izložbe i dvadesetak skupnih izložbi. Profesorica Cerjan završila je tečaj slikanja u likovnoj sekciji AMACIZ-a.

Njezine početke, uz solidnu konstrukciju karakterizira intenzitet boja. Dobri su primjeri ovakvog izraza "Trave"( ulje) i "šaš" (gvaš), zatim mrtve prirode kao čvrsto građeno "Gostoprimstvo"( ulje) i zanimljivo kolorirane "Boje jeseni" (ulje). Ove su slike nastale još za polaženja tečaja.
Slijede, poslije 2000.godine slike manjeg kolornog intenziteta, suptilnijeg kolorizma, sigurno građene otvorenim postupkom.

Lijepo komponiran i oblikovan, diskretno obojen je "Trakošćan"(akvarel), zanimljiv ulaz u stari grad "Varaždin"(ulje), bijelo žuta geometrijska konstrukcija, koja djeluje "nefigurativno".
"Zrinjevac"(ulje)dominira u tom skupu robusnom konstrukcijom i vedrim ljupkim kolorizmom, koji pogađa bit game najljepšeg zagrebačkog parka.

Svježinu posjeduje i zadnje nastao "Kukurijek"(akvarel) i "Potočnice " (akvarel).
Gledajući sumarno možemo reći : bilo je razvoja i promjena u razdoblju nastanka svih ovih slika, ali se održalo bitno, sigurna, odlučna konstruktivnost i osjećaj za boju
Aleksander Forenbaher Izložba je otvorena do 21. 5. 2009.

FOTOGRAFIJE S OTVARANJA IZLOŽBE 7. 5. 2009.