povratak na sve vijesti

IZLOŽBA SLIKA VOJA STANIĆA U ZAGREBU

utorak, listopada 13. 2009.

U organizaciji Muzeja Mimara i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske IZLOŽBA slika Voja Stanića će biti otvorena 16. 10. 2009. u 18h u Muzeju Mimara

OTVORENJE IZLOŽBE 16. 10. 2009. u 18h MUZEJ MIMARA, Rooseveltov trg 5, Zagreb

Slikar i kipar Vojo Stanić rođen je 1924.g. u Podgorici, Crna Gora. Kiparstvo je diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu 1951.g., a od 1955. djeluje kao slikar. Jedan je od najvažnijih suvremenih crnogorskih slikara, doživio je i svjetsku afirmaciju, što potvrđuje njegov nastup 1997. na Venecijanskom biennaleu, brojne samostalne izložbe u Crnoj Gori i inozemstvu, te njegove slike koje se nalaze u brojnim muzejima i galerijama.

Njegovo slikarstvo spaja realno i irealno, s naglaskom na fantastičnost u kojoj sjedinjuje tradicije nadrealističkog slikarstva na tragu Magrittea i de Chirica, umjetnost starih majstora, i tradiciju pučke umjetnosti. S izraženim razumijevanjem za ljudske slabosti i oštrim zapažanjem umjetnika mediteranskog duha, Stanić slika obične živote maljih ljudi i njihove svakodnevne životne priče, koje promatra i uočava s prozora svoga tavanskog ateliera.

Godine 1985. postao je redovnim članom Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a 1999. i članom Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada i priznanja. Posljednja velika izložba, prije ove zagrebačke, održana je ove godine u Puškinovoj galeriji u Moskvi, gdje je predstavio 40 slika u kojima će moći uživati i zagrebačka publika.

IZLOŽBA JE OTVORENA DO 8. 11. 2009.