povratak na sve vijesti

LUČINDANSKI SUSRETI 2009.- ZAGREB

četvrtak, studenog 05. 2009.

Desetu godinu za redom, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb organiziraju manifestaciju Lučindanski susreti u Zagrebu

Desetu godinu za redom, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb organiziraju manifestaciju Lučindanski susreti u Zagrebu na kojima se okupljaju Crnogorke, Crnogorci, prijatelji Crne Gore iz svih dijelova Hrvatske i država u okruženju. Manifestacije se u prethodnim godinama uvijek odvijala pod visokim pokroviteljstvom institucija i pojedinaca iz Republike. Dosadašnji pokrovitelji Lučindanskih susreta su bili: Predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih poslova RH, a unazad par godina pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom trajno je preuzeo gradonačelnik Grada Zagreba.

Lučindanski susreti se odvijaju u i slavu Sv. Petra Cetinjskog, čudotvorca, mitropolita i Gospodara Crne Gore, utemeljitelja moderne crnogorske države. Činjenica da se na njima okupljaju iseljenici iz Crne Gore, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, i svi prijatelji Crne Gore, zadnjeg ili predzadnjeg vikenda u oktobru mjesecu, opravdava i gore navedenu odrednicu odvijanja Lučindanskih susreta. Iz godine u godinu povećavao se broj učesnika, gostiju, uzvanika. Sadržaj je obogaćen učešćem GRADA GOSTA iz Crne Gore koji se predstavio svojim ukupnim kulturnim, privrednim i turističkim obilježjima, a središnji dio kulturnog programa pripao bi gradu gostu.

Ovogodišnji Lučindanski susreti i Lučindansko druženje održani su 24. 10. 2009. na Zagrebačkom Velesajmu u paviljonu 10a. Okupili su rekordan broj učesnika, preko 800 uzvanika, gostiju, učesnika programa i predstavnika medija iz Republike Hrvatske i Crne Gore.

Grad gost Lučindanskih susreta 2009. bilo je Bijelo Polje.

Rijeći pozdrava i isprike uputili su: Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić; predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić; predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor; direktor Centra za iseljenike CG Milan Vukčević i bivši ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj Branko Lukovac. U svom dopisu prdsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kaže:

"Vaš me ljubazni poziv uvijek iskreno obraduje, te bi mi bila osobita čast i zadovoljstvo da mogu prisustvovati toj hvale vrijednoj manifestaciji U ovoj bih prigodi svakako istaknuo ulogu Crnogoraca u Hrvatskoj u ukupnom društvenom životu zemlje, te naročito njihov doprinos bogatstvu kulturne ponude u Zagrebu i razumijevanju među narodima dviju država kao i njihovom zbližavanju. U tom pogledu Lučindanski susreti zaslužuju svaku pohvalu i podršku. U iskrenoj vjeri da želja za susretima na Lučindan nikad neće zamrijeti sve vas pozdravljam i želim ugodno druženje"