povratak na sve vijesti

PISMO PREDSJEDNIKA CKPSD "MORAČA" KRANJ, ČEDA ĐUKANOVIĆA, NZCH

četvrtak, studenog 12. 2009.

Primjer prekogranične saradnje crnogorskih društava

CRNOGORSKO KULTURNO-PROSVJETNO
I SPORTSKO DRUŠTVO "MORAČA"
KRANJ

NACIONALNA ZAJEDNICA CRNOGORACA
HRVATSKE

 

Poštovani gospodine Pavićeviću,
Vama i vašim saradnicima želim, prije svega, iskazati zahvalnost za pažnju i razumijevanje prema članovima CKPSD "Morača" iz Kranja. Već deset godina pozivate nas na Petrovdanski sabor ( u organizaciji NZC Rijeka)  i Lučindanske susrete (u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" iz Zagreba), kao i na mnoge druge manifestacije koje organizujete. Pružili ste nam priliku da se predstavimo  i pokažemo što radimo, kako u sredinama u kojima živimo nastojimo očuvati svoj identitet, svoju tradiciju i kulturu. Veliki broj učesnika na tim manifestacija bili su nam prilika upoznavanja s mnogim Crnogorcima i prijateljima Crne Gore, atmosfera na njima stvarala nam je utisak kao da smo u svojoj državi porijekla, Crnoj Gori.
Siguran sam da smo  Vi, a  i Mi, u svom radu primjer za druge u Evropi, kako treba ostvarivati saradnju među društvima iz različitih država, koja se zasniva na otvorenosti, iskrenosti i razumijevanju. Međusobno smo dogovarali i s Vaše strane imali pomoć u aktivnostima na očuvanju običaja i kulture crnogorskog naroda. Otvorili ste i prostor u "Crnogorskom glasniku" za tekstove o radu i djelovanju našeg društva, i njegovu promociju.
Javno kažem da sam od osnivanja Evropske asocijacije 2000. godine težio povezivanju crnogorskih društava po Evropi, na pitanjima očuvanja identiteta, njegovanja običaja, kulture i tradicije Crne Gore, smatrajući da tako pomažemo sebi, ali i Crnoj Gori. Uvijek sam davao za primjer, Nacionalnu zajednicu Crnogoraca Hrvatske iz Zagreba i Rijeke, primjer Peroja i drugih. Posebno sam upozoravao na našu djecu, koja se najprije mogu odroditi. Ali na tom području nije ništa napravljeno. Zato sam na Skupštini kada je formirana NVO Evropska dijaspora Crne Gore, održanoj 30. 5. 2009. u Podgorici izašao iz članstva jer mislim da  tu nama nije mjesto.
Otvorenog srca i duše prema Crnogorcima i prijateljima Crne Gore iz Hrvatske, a u želji da uzvratimo, onoliko koliko nam to dozvoljavaju naše mogućnosti, u ime članova CKPSD "Morača" i svoje lično ime upućujemo Vam poziv: "Dobro nam došli na naše crnogorsko veče", da skupa podijelimo radost i veselje druženja i zajedništva pa makar sa ljebom, lukom i solju.

Završiću stihom: "Krsti vuka, vuk ka gori; Crnogorac Crnoj Gori"


U znak poštovanja i zahvalnosti!
Preśednik CKPSD"Morača"-Kranj

1

ČLANOVI CKPSD "MORAČA" NA LUČINDANSKIM SUSRETIMA 2009.