povratak na sve vijesti

"TESTAMENT" Peđe Đonovića u Splitu

ponedjeljak, prosinca 07. 2009.

Izložba fotografija u Pinakoteci Gospe od zdravlja u Splitu

U petak, 4.12.2009.  u izložbenom prostoru Konzervatorskog zavoda Split (Pinakoteka Gospe od zdravlja) otvorena je izložba fotografija crnogorskog umjetnika Peđe Đonovića "Testament".

Izložbu ovog, prerano otišlog mladog umjetnika (1967.- 2003.) organizirala je Nacionalna Zajednica Crnogoraca Hrvatske i Zajednica Crnogoraca Splita i ista će "prokrstariti" hrvatskim gradovima.

 

Na otvorenju izložbe, kojoj je nazočila majka pokojnog Peđe, nadahnuto je govorio splitski umjetnik Mijo Adžić i predsjednik Zajednice Crnogoraca Splita, Borivoje Stevović a otvorenju je prisustvovala brojna publika. Uvodničar je napomenuo kako je i ova izložba dio šireg projakta vrlo uspješne kulturne razmjene Hrvaske i Crne Gore.

U dvadesetak crno bijelih fotografija ili bolje rečeno foto-grafika velikog formata izložen je jedan promišljen i decentan ciklus koji na originalan način reinterpretira biblijske teme. U fokusu umjetnikove pažnje je jaje koje i kao praoblik i prapočetak simbolizira i tumači nam ključne točke kršćanstva. No, univerzelnost radova, fina i posve ogoljena kompozicija foto-grafika nadilazi sve okvire i daje jednu vrlo zrelu i suvremenu meta-simboličku poruku. Ovako zrelom i promišljenom umjetničkom postupku nije mogao odoljeti ni naš poznati slikar Dimitrije Popović koji u reprezentativnom katalogu izložbe ispisuje i tumači nam ova djela i čijim je zalaganjem, kako nam je u toplom i majčinski jednostavnom govoru rekla Peđina majka, izložba i došla do nas .

Mišo Dunović