povratak na sve vijesti

100 GODINA OD PROGLAŠENJA CRNE GORE KRALJEVINOM

subota, kolovoza 28. 2010.

Prije 100 godina 28. 8. 1910. Crnogorska narodna skupština je podnijela prijedlog da se obnovi "naše staro kraljevstvo" i da se Crna Gora proglasi kraljevinom, koji knjaz Nikola I Petrović Njegoš prihvaća i proglašava Crnu Goru Kraljevinom, a sebe nasljednim kraljem

 28. 8. 1910.- 28. 8. 2010.

         "Crna Gora je u srednjem vijeku, u vrijeme dinastije Vojislavljevića, bila kraljevina (Dukljanska kraljevina). Prvi crnogorski vladar za kojeg se pouzdano zna da je imao kraljevsku titulu, bio je Mihailo Vojislavljević. U pismu iz januara 1078. godine papa Grgur VII naziva Mihaila kraljem, a to znači da je on i prije tog datuma nosio ovu titulu. Kraljevsku titulu imali su i nasljednici Mihaila Vojislavljevića. Nakon pada dukljanske kraljevine pod vlast raškog župana Stefana Nemanje, nijednom crnogorskom vladaru, sve do knjaza Nikole I Petrovića Njegoš, nije uspjelo da Crnoj Gori vrati status kraljevine koji je imala. Do proglašenja Crne Gore za kraljevinu, a knjaza Nikole za kralja došlo je 28. avgusta 1910. Tog dana navršilo se pedeset godina dolaska knjaza Nikole na prijesto.
         Prijedlog da se knjaz Nikola proglasi za kralja, a Crna Gora kraljevinom, formalno je podnesen Crnogorskoj narodnoj skupštini, i to na sam dan jubuileja.Predsjednik Crnogorske skupštine (Marko Đukanović) je rekao da predlaže knjazu da vrati svojoj državi status koji je nekad imala. Molbu Skupštine knjaz Nikola je prihvatio, a zatim je proklamacijom obavijestio narod da mu je Crnogorska narodna skupština  podnijela prijedlog da se obnovi "naše staro kraljevstvo" i da se Crna Gora proglasi kraljevinom, a on kraljem. Uviđajući utemeljenost prijedloga, knjaz Nikola obznjanjuje da prihvaća prijedlog Narodne skupštine i proglašava Crnu Goru kraljevinom a sebe nasljednim kraljem. Istog dana u Skupštini je usvojen i Zakon o proglašenju Crne Gore kraljevinom.
         Svečanom proglašenju Crne Gore za kraljevinu prisustvovali su brojni gosti sa evropskih dvorova. Na Cetinju su tada bili italijanski kralj Viktor Emanuel II i kraljica Jelena, bugarski car Ferdinand, grčki prijestolonasljednik Konstantin, srpski prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević, bliski rođaci ruskog cara Nikolaja II Romanova. Na istoj svečanosti kralj Nikola je od ruskog cara dobio zvanje feldmaršala ruske vojske, što je tada bio najveći vojni čin u ruskoj imperiji..."
 /Izvor: Istorijski leksikon Crne Gore knj. 52006., 809-810; Živko Andrijašević "Istorija Crne Gore u 55 priča" 2009., 141-142/

 KRALJ NIKOLA I KRALJICA MILENA

Cetinje 28. 8. 1910.- kralj Nikola i kraljica Milena

kralj nikola sa žezlom

Kralj Nikola s kraljevskom skiptrom u ruci

 grb sa proglasenja kraljevine cgvladarski grb kralja nikolegrb kraljevine cg

       Grb sa proglašenja              Vladajući grb kralja                    Grb kraljevine 

             kraljevine                                   Nikole                                       Crne Gore