povratak na sve vijesti

CRNOGORSKO VEČE U KRANJU 22.5.2010.

ponedjeljak, svibnja 24. 2010.

Svečano i dostojanstveno u Kranju obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore uz učešće članova crnogorskih društava iz Lovćenca, Zagreba, Rijeke, Ljubljane i domaćina Kranja.

CRNOGORSKO VEČE, u organizaciji CKPSD "Morača", u Kranju, 22. 5. 2010., a u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore okupilo je veliki broj uzvanika i gostiju. Uz domaćine Crnogorsko KPS društvo "Morača" iz Kranja i Zavičajno društvo Plava i Gusinja "Izvor" iz Kranja, svečanosti su prisustvovali i brojni gosti iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, iz  Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske: članovi Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro"  iz Zagreba i Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeke, članovi Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš" iz Lovćenca, kao i članovi crnogorskih udruženja iz Ljubljane. Nakon pozdravnih govora predsjednika CKPSD "Morača" Čeda Đukanovića, predsjednika NZCH dr.sc. Radomira Pavićevića i predsjednika UCS "Krstaš" Nenada Stevovića u kulturnom dijelu programa nastupili su: folklorna i pjevačka grupa CKPSD "Morača" Kranj, folklor ZD Plava i Gusinja "Izvor" Kranj, članovi CKPD "Princeza Ksenija" iz Lovćenca; Pjevački zbor "Montenegro" , Ženski zbor "Bulbuli" iz Zagreba i Pjevački zbor "Montenegrine" iz Rijeke, koji su kroz pjesmu, ples i recital, predstavili dio bogate tradicije i kulture matične nam domovine, kao i način njihovog očuvanja i njegovanja u sredinama življenja. Očuvati i prenijeti to na drugu, treću i ostale generacije iseljenika je smisao postojanja i djelovanja svih iseljeničkih udruženja, kako reče mali Maksim Stevović iz Lovćenca  u  recitalu "Blago na dar"
 

"I sve tako kroz vjekove
Zborili su naši preci
A i ja ću sve to blago
Da poklonim svojoj đeci!"

 

Prepuna dvorana Kokrica (Brdo kod Kranja), domaćinski domaćin Čedo Đukanović, đeca iz Kranja, đeca iz Lovćenca, dašak Crne Gore, emocija… obilježili su ovo prekrasno veče.
Posebna zahvalnost domaćinima na organizaciji i svemu ostalom jer je 22. 5. 2010. u Kranju bilo zadovoljstvo biti Crnogorac ili porijeklom iz Crne Gore.
Postavljeni temelji novog povezivanja crnogorskih iseljenika u Evropi.


Susretom u Kranju započeo je proces novog i drugačijeg, u odnosu na sve dosadašnje oblike, povezivanja udruženja crnogorskih iseljenika, onih koji kao državljani evropskih država trajno borave izvan Crne Gore. Novi uslovi, novo vrijeme traži i nove oblike povezivanja iseljenika. To povezivanje na evropskom, a kasnije po mogućnost i šire  na svjetskom nivou, započelo je od temelja, od udruženja ( ne statutarne norme), i to prvenstveno krovnih, onih koji okupljaju najveći broj iseljenika ne samo u formalnom smislu, kao članovi, već u sadržajnom na nizu aktivnosti i događanja posvećenih očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.
Tri udruženja: CKPSP "Morača", Kranj; Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske iz Zagreba i Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš" iz Lovćenca  uz podršku ZD Plava i Gusinja "Izvor" iz Kranja na konkretnom programu otpočeli su s realizacijom dogovora sa sastanka održanog 6. 3. 2010. godine u Zagrebu.
- Nije na nama koji smo vani da raspravljamo i rješavamo stvari u Crnoj Gori, već da svoje umijeće i resurse koje imamo po svijetu usmjerimo na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta u sredinama u kojima živimo kao novog motivacionog faktora koji će nas i povezivati u šire asocijacije sa ciljem:
Očuvanja i zaštita nacionalnog i kulturnog identiteta; pomoć udruženjima za ostvarivanje te osnovne uloge; pomoć matičnoj domovina kroz sistem lobiranja, kako udruženja tako i  pojedinaca, koristeći svoju poziciju i položaj, odnosno ugled u sredinama življenja; međusobna pomoć na realizaciji i ostvarivanju prava koja nam u sredinama življenja pripadaju temeljem zakonskih i ustavnih odrednica; međusobni kontakti i razmjena iskustava.
Pravno uobličavanje i uspostavljanje formalne strukture regulacije međusobnih odnosa nije prioritet u ovom trenutku jer, po naznačenim kriterijima ovakva asocijacija na najvišem nivou isključivo koordinira, ne naređuje i ne donosi obavezujuće odluke. Osnovno mjerilo njenog postojanja, djelovanja i članstva će biti i jesu aktivnosti na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta- Zaključci su susreta u Kranju.