povratak na sve vijesti

DAŠAK ISTRE U CRNOGORSKOM DOMU U ZAGREBU

petak, rujna 24. 2010.

Otvorena izložba slika BRANISLAVA KLADNIKA pod nazivom "ISTRA", u Crnogorskom domu u Zagrebu 23. 9. 2010. uz prisustvo većeg broja uzvanika, gostiju i prijatelja među kojima i predstavnica gradske uprave Grada Umaga- Sanja Bosnić.

O izloženim slikama govorila je Nataša Rašović i autor Branislav Kladnik. Izložbu je otvorio predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb Dušan Mišković.

"Kladnikove slike su izrazito  lirske, osjećajne. Izvrsnost slika uvijek se može vidjeti iz lakoće kojom se svjetlost igra po motivu. Laka, sigurna ruka nam dočarava ne samo boju već i miris određenog trena. Kladnikovi akvareli su takvi, uvlače nas u atmosferu pejzaža. Gledajući sliku možemo osjetiti toplotu kamena i miris ružmarina.

Kod monokomatskih akvarela s reduciranjem vizualnog slikar dublje ulazi u svoju unutrašnjost, u dušu te tako i nas povlači u propitivanje, u sjetu. Na ovim slikama se slikar i najviše otkriva.

Poliptisi su na tragu ovih monokromatskih akvarela s istim motivom, ali slikarski više promišljeni i razrađeni. Slika istog motiva, crkvice, ovdje je puno hladnija, gledana s distance, kao gledana kroz rešetke koje na s dijele od prozora, čime dobijamo osjećaj mističnosti, duhovnosti. Motiv crkve tu nije magloviti tren već razrađen i prostudiran duhovni hram, mjesto dešavanja najvažnijih događanja u jednom malom gradu; krštenja, svadbe, sprovodi. Ove slike su likovno veoma jake.

Treća tehnika koju Kladnik koristi je tempera na papiru i tu je izuzetno interesantna slika ribara, gdje ne vidimo nijedno lice, svi su zagledani u pučinu, u more u svoju budućnost i ta slika, po meni, je lirski najsnažnija.

Nadam se da će nas gospodin Kladnik u budućnosti počastiti još nekom svojom izložbom."

Nataša Rašović, na otvorenju izložbe, 23. 9. 2010.