povratak na sve vijesti

SVEČANO I DOSTOJANSTVENO NA PLATKU

subota, srpnja 10. 2010.

Na Petrovdanskim saborou, 10. 7. na Platku, svečano obilježen i Dan državnosti i Dan opštenarodnog oružanog ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma

Veliki broj uzvanika i gostiju iz  Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske na Petrovdanskom saboru 2010. dostojanstveno i svečano obilježio ovaj značajni praznik crnogorskog naroda. Svečanosšću je obilježen i Dan državnosti kao i Dan oružanog ustanka 13. jul.

Svečanosti su iz Crne Gore prisustvovali: potpredsjednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder, predsjednik Matice crnogorske Branko Banjević, direktor Centra za iaseljenike dr. sc. Milan Vukčević. Iz Hrvatske: predstavnik Primorsko-goranske županije Branko Škrobonja, pročelnik Ureda župana Primorsko- goranske županije, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, prvi sekretar Ambasade Crne Gore u Republici Hrvatskoj Branislav Karadžić, predstavnici udruženja crnogorskih iseljenika iz Slovenije "Morača" i "Izvor"  kao i članovi udruženja i društava koji djeluju u okviru Nacionalne zajednice crnogoraca Hrvatske. Prvi put su Petrovdanskom saboru prisustvovali i učestvovali u programu predstavnici crnogorskih iseljenika iz Lovćenca, Udruženje Crnogoraca "Krstaš" i CKPD "Princeza Ksenija" na čelu s predsjednikom "Krstaša" Nenadom Stevovićem.

U kulturnom dijelu programa nastupili su :

ASSA VOCE" - PODGORICA ;  "IZVOR"- KRANJ;   "MORAČA"- KRANJ;    CKPD "PRINCEZA KSENIJA"- LOVĆENAC; "PEROJ 1657"- PEROJ;  "MONTENEGRO" I "BULBULI"- ZAGREB;  "MONTENEGRINA"- RIJEKA

Sportska takmičenja su održana u streljaštvu, bacanju kamena, skoku iz mjesta i potezanju konopa. Na kraju manifestacije najuspješnijim ekipama su podijeljene diplome i pokali.