povratak na sve vijesti

IZLOŽBA BRANISLAVA SEKULIĆA U ZAGREBU

ponedjeljak, lipnja 14. 2010.

U okviru Dana crnogorske kulture 2010. u Hrvatskoj, večeras se (14. 6. 2010.) u Galeriji Kristofora Stankovića Gradske skupštine Grada Zagreba, otvara izložba slika akademskog slikara Branislava Sekulića

Akademski slikar i profesor na Likovnoj akademiji na Cetinju  Branislav Bane Sekulić večeras (12. 6. 2010. ) izlaže svoje radove kulturnoj publici Grada Zagreba, izložbom slika iz ciklusa "Mediteran"- tehnika "gvaš na papiru", u GALERIJI KRISTOFORA STANKOVIĆA, Gradske skupštine Grada Zagreba, Ul. sv. Ćirila i Metoda 5. Otvaranje izložbe je u 19h.

Organizatori izložbe su Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb uz pomoć Zavoda za međunarodnu naučnu, prosvjetno-kulturnu i tehničku saradnju Crne Gore i Savjeta za nacionalne manjine.

Izložba je sastavni dio Dana crnogorske kulture 2010. u Hrvatskoj i nakon Zagreba radove Branislava Sekulića će moći vidjeti i zainteresirani u Rijeci i Splitu.

bane

Branislav Bane Sekulić
Rođen je 1952. godine.
Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1978., gdje je magistrirao 1980.
Član je ULUCG od 1978. godine.
Redovni je profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.
Pripadao je grupi "Generacija 9".
Živi i radi u Podgorici, Moše Pijade 26, tel.+382 20 231 886

bs 1

…U tridesetogodišnjem stvaralačkom periodu se sa velikom koncentracijom i produbljivanjem zamisli formirala snažna umjetnička ličnost, koja se postepeno oslobađala svih uticaja i razvijala autentičnost u kojoj se naziru tragovi renesansne i moderne umjetnosti, ali se uočava jasno izdvajanje ličnog viđenja i bogate imaginacije na kojima počiva osnova slikarevog jezika. Sekulić se nesumnjivo iskazao kao jedan od najboljih slikara savremene crnogorske umjetnosti. U generaciji kojoj pripada (čuvena "Generacija 9") izdvajao se i kao ličnost i kao slikar suzdržanošću i nepretencioznošću, ali i kreativnom, tragalačkom samostalnošću i upornošću…


Olga Perović

bs 2