povratak na sve vijesti

IZLOŽBA DIMITRIJA POPOVIĆA U PRAGU

utorak, travnja 20. 2010.

Izložba iz ciklusa FRANZ KAFKA čitanje pripovijiesti Preobražaj, biti će otvorena 22. travnja u Pragu u Dea Orh Art Gallery

kafka 

 DVOSTRUKI PORTRET FRANZA KAFKE, 2009.

Izložba iz ciklusa "Franz Kafka čitanje pripovijesti Preobražaj" Dimitrija Popovića biti će otvorena 22. travnja u Pragu u Dea Orh Art Gallery, priopćeno je iz agencije Mediafest.

Tridesetak radova inspiriranih Kafkinim djelom Preobražaj, kao i niz psihonadrealističkih portreta bit će izloženi u osam prostorija praške galerije.

Najstariji rad na izložbi je crtež "Kafka" nastao 1967. nakon čitanja pripovjetke "Preobražaj", koja je kako navodi Mediafest, Popović više puta isticao, uz Lautreamontova Maldororova pjevanja i Rimbaudov "Boravak u paklu" imala važan utjecaj za formiranje njegovog likovnog izraza.

U katalogu koji je povodom ove izložbe priredila Dea Art Gallery bit će objavljen tekst Dimitrija Popovića o njegovom shvaćanju i viđenju piščeva kompleksnog lika koji se smatra jednim od najzagonetnijih stvaraoca modernog doba.

Ovih dana Internacionalna TV kuća "TV 7" završila je film o Dimitriju Popoviću na temu "Kafka" čije se premijerno emitiranje očekuje na češkoj nacionalnoj televiziji za vrijeme trajanja izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja 2010. godine