povratak na sve vijesti

IZLOŽBA: BRANISLAV KLADNIK

utorak, rujna 21. 2010.

U organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb u Crnogorskom domu, galerija "Montenegrina" 23. 9. 2010. otvara se izložba slika Branislava Kladnika pod nazivom ISTRA

b. kladnik 

  Branislav Kladnik, rođen 1958. godine u Kolašinu (Crna Gora). Završio je Srednju ugostiteljsku školu. Od 1979. godine živi u Umagu.
Izložba u Zagrebu je njegova treća samostalna. Učesnik je većeg broja skupnih izložbi. Adresa: Žrtava fašizma 3, Umag te. 052/752 090

 

SUČELJAVANJA

      Autor je svestran, što se tiče rukopisa svog slikarskog izražaja, različitih stilova. Izloženi su akvareli, koji vuku ka realizmu, kao i monokromatske slike akvareli koji su posebna tehnika, vrlo zahtjevna za sebe, gdje se bijela boja koristi kao boja pozadine papira i u kojima je autor u likovnom izražaju otišao dosta daleko.
      Među eksponatima su i dvije slike većeg formata u akrilu, poliptisi,  jedna od šest a druga od devet dijelova, spojeni u cjelinu, koje su po meni likovno najjače. Postavljene su plošno, geometrijski, sa primjesama tonskog slikarstva koloristički dobro riješene u kojoj se monokromatska gama lijepo uklapa u geometrijske cjeline kojima autor pojednostavljuje, stilizira crkvene tornjeve- zvonike, vedute gradova, vedute istarskih mjesta tako tipične i prepoznatljive.
      Još jedan rukopis, tempera na papiru, koji je cjelina za sebe i gdje Branislav Kladnik bijelom bojom prolazi teksturom u želji da njom napravi cijelu kompoziciju u kojoj upravo ta bijela boja probija odozdo i daje dojam višeslojnog nanosa boje, puno poteza kistom.
Branislav Kladnik je interesantan umjetnik, koji raspolaže s više mogućnosti izražavanja, više tehnika, više različitih rukopisa, iz kojih se iščitava njegov istraživački duh kao i želja za sučeljavanja s novim momentima u tehnici i stilu.    
                                                                                           Hrvoje Puškarić, akad. slikar