povratak na sve vijesti

IZLOŽBA SLIKA I CRTEŽA RATKA ODALOVIĆA U ZAGREBU

ponedjeljak, siječnja 11. 2010.

Izložba je otvorena 11. 1. 2010. u GALERIJI KRISTOFORA STANKOVIĆA Gradske skupštine Grada Zagreba

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, a uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine, ZAMTES-a Crne Gore i Istarske županije u Zagrebu je pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba u Galeriji Kristofora Stankovića (Starogradska vijećnica) otvorena izložba akademskog slikara Ratka Odalovića.

Radove Ratka Odalovića prije Zagreba prošli Istru i bili izloženi i prestižnim galerijama Pule, Umaga i Rovinja. Otvaranjem izložbe u Zagrebu 11. 1. 2010. započela je manifestacija Dani crnogoske kulture u 2010. godini.

Na otvorenju izložbe u ime organizatora prisutne su pozdravili dr. sc. Radomir Pavićević predsjednik NZCH i Derviš Selhanović direktor ZAMTES-a. O stvaralačkom opusu Ratka Odalovića govorila je Iva Koebler, likovna kritičarka, a u ime pokrovitelja Gradske skupštine Grada Zagreba, prisutne je pozdravio i ujedno otvorio izložbu predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem. Svečanost otvorenja umješno je vodila naša šarmantna Tea Francuz - Nešković.

"...Ratko Odalović ipak pokazuje da vjeruje u jedan optimističan svijet da vjeruje u opće dobro, u jedan pozitivniji  raspored stvari u svojevrsnu pozitivnu sinergiju ljudi na ovim prostorima.

Danas se malo umjetnika bavi jednim iznimnim, specifičnim, briljantnim, mikroskopskim razlaganjem stvarnosti što me podsjeća na jednog hrvatskog umjetnika Matka Mijića, kod koga se također može zapaziti fascinantna ljubav za neobičnim predmetima, integraciju neobičnih organskih i mehaničkih struktura čije porijeklo ne možete definirati, što je slučaj i u Odalovićevim slikama. Osobno i intimno mi se sviđa Odalovićevo slikarstvo i njegov crtež. Smatram da je on apsolutno, u ovom trenutku paralelan našoj stvarnosti i da se ne može govoriti o nekom retro stilu ili o jednom načinu mišljenja koji je zastario i nije u trendu iako ne treba govoriti o trendovima u umjetnosti jer treba uvažavati stupanj autentičnosti umjetnika..." - Iva Kergler

....

"...Večeras, Ratko Odalović, koji nam je ponudio posebno delikatnu poetiku u profinjenom izrazu, uvjerio nas je da se potvrđuje ideja naše Galerije, da umjetnost univerzalnim jezikom povezuje zajednice ili bolje reći ljude. Zahvaljujem Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske na organizaciji ovako značajne izložbe u manifestaciji "Dani crnogorske kulture 2010.", koja na najbolji način reprezentira jedan dio crnogorske umjetnosti, a umjetniku Ratku Odaloviću čestitam i želim poseban uspjeh, koji sigurno neće izostati.

Ovim izložbu proglašavam otvorenom."- Boris Šprem