povratak na sve vijesti

LUČINDANSKI SUSRETI 2010.- ZAGREB 30. 10.- KONGRESNA DVORANA

ponedjeljak, studenog 01. 2010.

Lijepo nas je viđeti zajedno u ovolikom broju. Preko 600 uzvanika gostiju i učesnika Lučindanskih susreta 2010. ispunili su KONGRESNU DVORANU Zagrebačkog Velesajma, obilježavajući istovremeno dvije obljetnice: 100 godina obnavljanja kraljevine Crne Gore i 180 godina smrti Svetog Petra Cetinjskog

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, tradicija započeta prije jedanaest godina nastavljena je i u ovoj 2010.  godini obilježavanjem Lučindana, jednog od značajnih blagdana crnogorskog naroda, u spomen i slavu na Svetog Petra Cetinjskog čudotvorca, mitropolita i gospodara Crne Gore.

10

Prepuna Kongresna dvorana

Ovogodišnji Lučindanski susreti odvijaju se u okviru dvije velike obljetnice: 100 godina od obnove kraljevine i 180 godina od smrti Svetog Petra Cetinjskog. Sveti Petar je bio čovjek najviše plemenitosti, ali kada je bila u pitanju obrana slobodnih ljudi i njegove države, postajao je vojskovođa kojega nije pobijedio nijedan napadač; izvojevao je pobjede na Martinićima, Krusima, Ljubotinju, Debelom brijegu. 1813. godine nakon rata s Francuskom potpisan je sporazum o  ujedinjenju Boke i Crne Gore.
Vladika stalno naglašava Crnogorcima- vi ste voljni i slobodni narod! Kao takvima im se i obraća i kad su grješni i kad su bezgrješni. 
U skladu s dobrom praksom predstavljanja GRADA GOSTA LUČINDANSKIH SUSRETA, ove godine je to bio GRAD CETINJE, čiji su predstavnici bili prisutni svečanosti  i kojima je pripao središnji dio kulturnog programa.

1

dr. sc. Radomir Pavićević

Na početku manifestacije prisutne je u ime organizatora pozdravio predsjednik NZCH dr. sc. Radomir Pavićević, a ugodan boravak i druženje zaželio im je u ime domaćina zbor "Montenegro" i ženski zbor "Bulbuli". U ima gradonačelnika Grada Zagreba, prisutne je pozdravio Dragutin Palašek, a u ime grada Cetinja gospođa Ranka Jovanović. Predsjednik Hrvatskog građanskog društva CG dr. Ivan Ilić u svom obraćanju podsjetio je na već tradicionalne dobre zajedničke programske aktivnosti NZCH i HGD CG. U ime UCS "Krstaš" iz Lovćenca prisutnima se obratio Nenad Stevović, koji je uručio VELIKU PLAKETU "KRSTAŠA" predsjedniku NZCH Radomiru Pavićeviću. Svečanosti je u ime Ureda za nacionalne manjine Vlade RH prisustvovala pomoćnica predstojnika Bahrija Sejfić. Iz Matice crnogorske koji tradicionalno učestvuju na svim našim Lučindanima ove godine prisutan je bio Marko Špadijer, generalni sekretar Matice crnogorske. Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade CG bili su gosti na ovoj svečanosti. U ime Ambasade Crne Gore u RH svečanosti je prisustvovao konzul Branislav Karadžić. Prvi put Lučindanskim susretima prisistvovali su i predstavnici Udruženja Crnogoraca Beograda na čelu s predsjednikom Borislavom Mrvaljevićem, kao i predsjednik Crnogorske zajednice iz Prokuplja Dušan Žugić. Već tradicionalno s nama su bili članovi društava "Morača" na čelu s predsjednikom Čedom Đukanovićem i "Izvor" iz Kranja, kao i udruženja iz Umaga, Rijeke, Splita, Karlovca, Pule, Osijeka. Dvorana Kongresnog centra bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Predstavnici Grada Zagreba, Grada Cetinja, članovi crnogorskih društava iz Hrvatske i okolnih država, Crnogorke, Crnogorci i prijatelji Crne Gore iz Zagreba uživali su izvanrednom programu koji su priredili članovi CKPD "Princeza Ksenija" iz Lovćenca; studenti Muzičke akademije sa Cetinja; Ansambl "Njegoš" sa Cetinja; Pjevački zborovi "Montenegro" i "Bulbuli" iz Zagreba.

11

ANSAMBL "NJEGOŠ"

Sve njihove nastupe kao i motiv cijelog  druženja možemo izreći u par riječi: Ljubav - Crna Gora - Muzika, baš kao i što su velike životne istine uvijek jednostavne. Odnosno: Ljubav bez koje nema ništa, ništa ne vrijedi, muzika koja najlakše otvara, liječi srce i ljubav prema domovini odnosno ljubav prema svima onima kojih danas nema među nama, koji su je stvarali i bez kojih ne bi bilo ni nas. U umjetnicima sanja čovječanstvo i san čovječanstva ostvaruje se u njihovim umjetničkim djelima. I dokle god ima onih koji poput njih žive ovaj život čitavom dušom, umom i srcem, bit će i domovine, jer i domovina umire bez ljubavi, baš kao i čovjek. Njihov život, sveta je žrtva, a djela koja ostavljaju iza sebe, sveti je dug  koji ostaje na nama.

9

TRIO HARMONIKA:Tijana Kovačević, Miroslav Ilić i Aleksandar Milić

I nakon svega nije ni čudno da je mnogima u oku ziskrila suza, suza nostalgije za kršom ali i ponosa ljepotom viđenog. Dio Crne Gore bio je s nama 30. 10. u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog Velesajma.  

8 

CKPD "Princeza Ksenija"- Lovćenac

PROGRAM:

* Pjevačke grupe "Montenegro" - članovi Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i ženski zbor  "Bulbuli" - članovi društva Preporod s voditeljem Ismetom Kurtovićem; uz instrumentalnu pratnju Edina Džaferagića.
1. DONJI KRAJ  ( ILI, POZNATIJI NAZIV: KRAJ CETINJA SELO MALO):  zborovi  "MONTENEGRO" i  "BULBULI"
2. LEPE TI JE, LEPE TI JE ZAGORJE ZELENE : zborovi "MONTENEGRO" i "BULBULI"
3. OJ VESELA VESELICE  : solistica JADRANKA ŠINCEK
4. OJ DJEVOJKO DŽIDŽO MOJA : zborovi "MONTENEGRO" i "BULBULI"

* Članovi CKPD "Princeza Ksenija" iz Lovćenca koji prvi put prisustvuju našim Lučindanskim susretima. Predstaviti će se recitalom o ljubavi pod nazivom "VILE MREŽE RAŠIRILE".

* Studenti Muzičke akademije sa Cetinja: Miroslav Ilić, Tijana Kovačević i Aleksandar Milić       - Handel - Passsaqualia
 - Zubitsky - Fatum, sonata
 - Zolotarjov - Rondo - Cappriccioso     

* Crnogorski ansambl "NJEGOŠ" splet crnogorskih i inih igara i kola. 

Brojni uzvanici i gosti koji su bili spriječeni prisustvovati Lučindanskim susretima uputili su pisma isprike (ne i iz matične nam domovine- čast izuzecima).

Kroz program događanja na Lučindanskom druženju vodila nas je umješno i simpatično TEA FRANCUZ   

ZAHVALJUJEMO SPONZORIMA LUČINDANSKIH SUSRETA 2010 

AGROKOR - PIK VRBOVEC I JAMNICA

"TREBJESA" AD NIKŠIĆ