povratak na sve vijesti

NESVAKIDAŠNJI PRIZOR NA OTVORENJU IZLOŽBE DIMITRIJA POPOVIĆA

petak, rujna 17. 2010.

Više stotina uzvanika i znatiželjnika ispred zagrebačkog Muzeja Mimara uživali su u nesvakidašnjem prizoru otvaranju izložbe Dimitrija Popovića u Muzeju Mimara u Zagrebu

"Okrvavljena" Severina Vučković je otplesala požudan erotski ples, držeći na pladnju odrubljenu glavu Ivana Krstitelja. Riječ je o performansu koji je osmislio i scenski uredio u povodu otvorenja izložbe ciklusa Saloma, priznati akademski slikar Dimitrije Popović, pokazujući još jednu stranu svoje osobene ličnosti. Severina je izazovnim nastupom na suvremeni način utjelovila biblijski lik Salome. Unoseći Krstiteljevu glavu u muzej, pozvala je okupljeno i iznenađeno mnoštvo da razgledaju Popovićevu izložbu.

O Salomi kao važnoj umjetničkoj temi govorio je i Tugomir Lukšić, direktor Muzeja Mimara, koji je okupljenima u kratkim naznakama prepričao biblijsku priču o Salomi.

Likovna kritičarka Iva Körbler istaknula je da je Dimitrije Popović temi pristupio sustavno, prikazavši žensko tijelo u cijelosti bez imalo vulgarnosti i ne kao objekt ističući karakteristiku Dimitrijeve fotografija koja prikazuje ženu u cjelini ne režući je, kao drugi, bilo do sisa ili pupka. Pohvalila je Dimitrijev rad na ciklusu Salome, spomenuvši pritom neku vrstu ambivalentnog odnosa kojeg je slikar imao prema ovoj temi koja je zaokupljala umjetnike od samog početka kršćanske umjetnosti pa sve do suvremenosti: "Dimitrije Popović se morao suočavati s umjetničkim kompleksom Salome, a iako su na njega utjecali neki autori, prije svega iz razdoblja ranonovovjekovlja, odnosno 16. i 17. stoljeća, morao je i skinuti mnogo toga pogrešnoga i oljuštiti mnoge krive stvari u shvaćanju Salone kao žene ali i kao simbola", istakla je Iva Körbler.

Dramski umjetnik Goran Matović pročitao je dio uvodnog teksta iz monografije Saloma Dimitrije Popović, književnika Dražena Katunarića, kao i dio teksta autora Dimitrija Popovića. Ovom prilično spektakularno otvorenje izložbe prisustvovao je i veliki broj  ljudi iz kulturnog i javnog života, među kojima, ministar kulture RH Božo Biškupić,  Arsen Dedić, Goran Grgić, Mani Gotovac, Suzi Josipović, Jasna Zlokić… Na otvorenju je predstavljena i monografije o ovom ciklusu u izdanju Muzeja Mimara, Skaner studija i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.