povratak na sve vijesti

OTVORENA IZLOŽBA 33 AUTORA U GALERIJI ZVONIMIR

petak, rujna 03. 2010.

Izložba 33 crnogorska umjetnika članova ULUCG otvorena sinoć, 2. 9. u galeriji Zvonimir u Zagrebu

   Veliki broj posjetitelja uzvanika i gostiju na otvorenju izložbe 33 crnogorska umjetnika u galeriji Zvonimir, još jednom je potvrdio da izložbe koje se tradicionalno organiziraju u Zagrebu u okviru Dana crnogorske kulture s kraja ljeta i početka jeseni postaju sastavnim dijelom kulturnih događanja i kulturni događaj Grada Zagreba.

  Izložbi su među ostalima prisustvovali: Izaslanik Ministra kulture RH, Srećko Šestan ravnatelj uprave Ministarstva kulture, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Duško Ljuština, savjetnika gradonačelnika; ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj Goran Rakočević; predsjednik ULUCG mr. sc. Igor Rakčević

  U ime organizatora i domaćina prisutne su pozdravili gospođa Zrinka Pillauer Marić, načelnica Odjela za kulturno-društvene djelatnosti i dr. sc. Radomir Pavićević predsjednik NZCH.

   O eksponatima je govorila povjesničarka umjetnosti Iva Köerbler: " Iznimno mi je zadovoljstvo predstaviti skupnu izložbu crnogorskih umjetnika, slikara i kipara, kao i ideja da netko s hrvatske strane predstavi ovu izložbu, kao drugačiji uvid s jedne male distance u suvremeno crnogorsku likovnu scenu. U kronološkom smislu je vrlo veliki dijapazon odabranih umjetnika, od slikara '31. godišta do umjetnika '80.- 85.  godišta. Ono što mi se čini iznimno zanimljivo čak fascinantno je da nitko od odabranih, predstavljenih umjetnika ne slijedi slijepo trendove. Mi ovdje na našem prostoru s našom likovnom scenom vrlo često imamo problema u slijepom preslikavanju trendova. Bitno je naglasiti da je na izložbi obuhvaćen vrlo temeljito široki dijapazon u kojem se umjetnici izražavaju. Kod starijih generacija možemo pratiti pejsaže i interijere kasnog modernizma preko jednog vrlo bogatog nasljeđa i nove interpretacoje magičnog realizma i nadrealizma kroz sve obuhvaćene generacije umjetnika pa također do jedne vrlo zanimljive individualne inačice lirske organičke interpretacije geometrijske apstrakcije. Međutim u najnovijoj mlađoj generaciji također postoji trag i hiperrealizma nekih finih interpretacija gestualnog slikarstva, također jedne nove interpretacije apstraktnog ekspresionizma. Dakle ne možemo govoriti o tome da postoji u suvremenom crnogorskom slikarstvu samo jedna tendencija. Što se tiče same skulpture zanimljivo je reći da upravo u mladoj generaciji kipara se može pratiti trag ponovnog javljanja inspiracije u nekim arhetipskim oblicima organičkih formi zatim čak i u klasičnoj varijanti jednog kiparskog realizma koji u sebi nosi i jednu crtu nacionalnog patosa i nacionalnog mita ali na jedan vrlo dostojanstven, reduciran i jako balansiran način. Ne može se govoriti  o postojanju trendovske umjetnosti u onoj negativnoj konotaciji, već o jednom vrlo autentičnom osobnom nasljeđu koje se naravno vezuje i na onu finu dimenziju nacionalnog mita, nasljeđa, same tradicije, crnogorskog podneblja s kulturološkog aspekta. To mi se i čini velikom vrijednošću ove izložbe stoga što u ovom trenutku, za razliku od europske i svjetske umjetnosti, postoji tendencija da umjetnici crpe inspiraciju iz zavičajnih momenata, da se vraćaju u neko svoje iskonsko stanje, da se ne drže slijepo nekih globalnih trendova koji imaju potpuno maknutu onu dimenziju kulturološkog, nacionalnog. Stoga smatram da je selekcija jako dobro pogođena..."

    Ispred Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore prisutne je pozdravio mr.sc. Igor Rakčević predsjednik udruženja.

   Ambasador Crne gore u Republici Hrvatskoj gospodin Goran Rakočević je otvarajući izložbu rekao: "Počeo bih parafrazom jedne misli koja nije crnogorska- CRNA GORA JE RODNO MJESTO SLIKARA- I Zaista tako jedna raskošna geografija, vehementni karakter, kontrasti morali su kroz vrijeme da budu nadahnuće umjetničkom a naročito likovnom genu u Crnoj Gori. Veoma se radujem, polaskan sam pozivom da otvorim ovu izložbu. Čestitam organizatorima da su jedan ovakav kulturni događaj uspjeli dovesti u Zagreb, jednu savremenu reprezentaciju, pogled na savremeno crnogorsko slikarstvo, pred izbirljivu zagrebačku publiku.  Otvaram izložbu koja čini čast crnogorskoj i hrvatskoj kulturi."