povratak na sve vijesti

POKUŠAJ ZASTRAŠIVANJA CRNOGORSKE ZAJEDNICE U LOVĆENCU

utorak, listopada 05. 2010.

Napad na prostorije Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“ i Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“ u Lovćencu.

Prostorije Krstasa i Princeze Ksenije web

Uništeno pročelje prostorija

 

Saopštenje za javnost
povodom napada na prostorije
Crnogorskog Kulturnog Centra u Lovćencu


U noći između 4. i 5. oktobra 2010 godine, u centru Lovćenca, od strane zasad nepoznatih izvršioca, upropašćen je eksterijer (fasada i izlozi) prostorija Crnogorskog Kulturno Prosvjetnog Društva "Princeza Ksenija" i Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš".

Ove prostorije su date na korišćenje navedenim civilnim organizacijama radi formiranja prvog Crnogorskog Kulturnog Centra u Srbiji, i bile su u fazi renoviranja. Svečano otvaranje Centra se planira obaviti u sklopu obeležavanja Dana opštine Mali Iđoš                 26. novembra 2010. godine, uz očekivano prisustvo znaničnika iz Crne Gore i Republike
    Građani višenacionalne Opštine Mali Iđoš su uvek bili ponosni na visok nivo međuetničkog razumevanja i tolerancije. Ova činjenica daje posebnu težinu ovom kukavičnom i nerazumnom činu koji je, po svemu sudeći, uperen protiv Ustavom i Zakonom zagarantovanog prava na očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta građana crnogorske nacionalnosti u opštini.

      Skupština opštine Mali Iđoš će u skladu sa Zakonima Republike Srbije, i podstaknut javnom podrškom Borisa Tadića, Predsednika Republike Srbije, na svojoj narednoj sednici,  izmenom Statuta, u Opštini Mali Iđoš stvoriti uslove za službenu upotrebu crnogorskog jezika za sve one njene građane koji žele koristiti to pravo. Skupština opštine Mali Iđoš, će u okviru svojih nadležnosti, u saradnji sa Mesnim zajednicama, i u narednom periodu dati pun doprinos ravnomernom razvoju svih naselja, kako bi svi stanovnici opštine nezavisno od svoje nacionalne, verske, ili bilo koje druge pripadnosti, bili ravnopravni građani ove višenacionalne zajednice.

  U ime Skupštine opštine Mali Iđoš pozivamo nadležne državne organe da što pre otkriju i kazne počinioce ovog nedela u centru Lovćenca. Očekujemo da će se, u cilju što efikasnijeg preventivnog delovanja, ovom apelu pridružiti svi odgovorni nosioci društvenog i političkog života u Opštini Mali Iđoš, i u Mesnoj zajednici Lovćenac.


                                                                                           Predsednik
                                                                               Skupštine opštine Mali Iđoš
                                                                                          Pal Karolj s.r.