povratak na sve vijesti

PREDSTAVLJENA KNJIGA- DAG STRPIĆ "K. MARX I POLITIČKA EKONOMIJA MODERNE"

utorak, svibnja 25. 2010.

U Crnogorskom domu 24. 5. 2010. predstavljena knjiga Dag Strpić "K. Marx i politička ekonomija Moderne" , izdavač Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Dispit d.o.o-

Peta knjiga BIBLIOTEKE "LUČA" Dag Strpić "K. Marx i politička ekonomija Moderne" predstavljena je 24. 5. 2010. u Crnogorskom domu u Zagrebu.

 knjiga

"Je li aktualna svjetska kriza tek pad Wall Streeta koji je uzdrmao svijet ili je sama osnova moderne civilizacije dovedena u krizu? Je li dakle u krizi Moderna, način događanja razvoja u posljednjih 500 ili 1000 godina? Zašto se vraćati klasičnim političkim znanostima da bismo to razumjeli? U čemu nam još mogu biti od pomoći Karl Marx; Adam Smith, Thomas Hobbes? Što je zapravo Marx htio svojom kritikom klasične moderne političke ekonomije i klasičnih modernih političkih znanosti? Čega ima, a čega nema u njegovoj kultnoj knjizi Kapital? Stoljetno sljepilo interpreta skrivalo je Marxov "kapital općenito" i "konkurenciju mnoštva kapitala". Što radi roba u Kapitalu? Što je i kamo vodi način proizvodnje kapitala? Nisu li konkurencija na tržištu i njezina državna regulacija međusobno organski povezani? Nisu li ciklusi socijalnih, državno-društvenih, a ne samo privrednih konjunktura  i kriza- još uvijek onaj ritam kojim se događa povijest?  Je li moderna država-nacija doista prevladana suvremenim globalizacijskim trendovima?...."

O knjizi su govorili akademik Zvonimir Baletić; prof. dr. sc. Bogomir Kovač; prof.dr.sc. Dag Strpić i prof. dr. sc. Dragutin Lalović koji je ujedno bio i moderator predstavljanja.

Predstavljanju je prisustvovalo dvadesetak znanstvenika s Fakulteta političkih znanosti, Ekonomskog i drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U posveti ove knjige Dag Strpić je napisao:

Mojim profesorima na Fakultetu političkih znanosti i Sveučilištu u Zagrebu 1965- 1990.

Naučili su nas učiti i oslobodili nas

za samostalno mišljenje i istraživanje

Izdavači: Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Disput d.o.o.

Urednik biblioteke: prof. dr. sc. Dragutin Lalović