povratak na sve vijesti

SVETI PRAVEDNI IVAN CRNOJEVIĆ- 4. 7.

nedjelja, srpnja 04. 2010.

U Lovćencu, u organizaciji Udruženja Crnogoraca „Krstaš“ i crkvene opštine Crnogorske pravoslavne crkve Lovćenac, svječano je obilježen dan Svetog Ivana Crnojevića, gospodara Crnogorskog.

logo

U Lovćencu, u organizaciji Udruženja Crnogoraca "Krstaš" i crkvene opštine Crnogorske pravoslavne crkve Lovćenac, svječano je obilježen dan Svetog Ivana Crnojevića, gospodara Crnogorskog.
Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš", Svetog Ivana Crnojevića slavi kao svog zaštitnika i dobrotvora.
Pored velikog broja gostiju iz kulturnog i javnog života, prisutni su bili i svještenici Crnogorske pravoslavne crkve, rukovodstvo opšine Mali Iđoš i čelni ljudi Crnogorske partije.
Predsjednik "Krstaš"-a i Crnogorske partije Nenad Stevović je u svom govoru istakao da je Sveti Ivan Crnojević simbol crnogorskog imena, utemeljitelj crnogorske prijestonice i lučonoša pravde i slobode. Stevović je naglasio da je Sveti Ivan ime koje obavezuje da u vremenu današnjem, Crnogorci u Vojvodini i Srbiji sabrani u krovnoj organizaciji Crnogoraca Srbije "Krstaš", istraju na putu nacionalnog dostojanstva.
Pal Karolj, predsjednik Skupštine opštine Mali Iđoš i potpredsjednik Saveza Vojvođanskih Mađara je rekao da će opština kao i do sada podržati aktivnosti Udruženja "Krstaš" koje ta organizacija širom Vojvodine i Srbije sprovodi u cilju očuvanja nacionalnog identiterta Crnogoraca.
Sa svojim programom gosti na proslavi su bili članovi Dramsko recitatorskog studia Crnogoskog kulturno prosvjetnog društva "Princeza Ksenija".

 SL 1

SL 2

SL 3