povratak na sve vijesti

DIMITRIJE POPOVIĆ- KAZALIŠNI PLAKATI

četvrtak, lipnja 02. 2011.

U Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, u Zagrebu 1. 6. 2011. predstavljena knjiga Dimitrije Popović- KAZALIPŠNI PLAKATI-

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Knjižnice Grada Zagreba- Gradska knjižnica i Skaner studija iz Zagreba predstavljena je knjiga DIMITRIJA POPOVIĆA- KAZALIŠNI PLAKATI, u prostorijama Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6, 1. 6. 2011.

plakati webi

U ime domaćina prisutne je pozdravila mr.sc. Ljiljana Sabljak, voditeljica Gradske knjižnice, naglašavajući da je ovo predstavljanje početak suradnje s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske. U ime izdavača obratili su se dr. sc. Radomir Pavićević i Dragi Savićević. O knjizi i plakatu kao temi kod Dimitrija Popovića govorila je povijesničarka umjetnosti Iva Körbler, i na kraju sam autor Dimitrije Popović.

. "...Najviše umjetničkih plakata Dimitrije Popović radio je za opere, drame, balete i solističke recitale u sklopu kazališnog projekta angažiranja suvremenih živućih hrvatskih umjetnika, i jedno je sigurno: svaku narudžbu plakata Dimitrije je doživljavao kao kompleksan, zahtjevan i reprezentativan umjetnički zadatak.
I to je upravo ono što se promatraču svih tridesetak odabranih umjetničkih plakata trenutačno vizualizira u svijesti: Dimitrije u ovom žanru niti jednom ne funkcionira kao afirmirani umjetnik koji u slavi vlastita imena svojim angažmanom i stilom podiže cijelo značenjsko polje plakata i manifestacije na jedan (medijski) viši nivo. Naprotiv. To mu nikako nije dovoljno. Svjestan je vlastite odgovornosti i potrebne razine umjetničke motivacije, kreativnog naboja koji mora prenijeti kroz crtež. Osjeća kako mora sve znati o temi koju prikazuje, kako (se) i sam mora pustiti da ga fabula opere ili drame odvedu kroz cijeli vrtlog lajtmotiva, zapleta, emocija protagonista; do samoga dna, bez hirovitog ili koketnog odrađivanja površinskih značenja. Za Dimitrija je područje plakata jednako važan umjetnički izazov kao i njegovi veliki ciklusi posvećeni istaknutim umjetnicima, književnicima ili biblijskim ženskim likovima. Dapače, kao da je u svakom trenutku svjestan da je takva mala likovna kompozicija zahtjevnija od velike partiture, u kojoj uvijek ima dovoljno vremena i stavaka za provedbu teme i njenih varijacija, za raskošno pokazivanje majstorstva..." Iva Körbler