povratak na sve vijesti

DON BRANKO SBUTEGA- SPALI ME U SRCU

utorak, prosinca 13. 2011.

Scenski portret Don Branka Sbutege pod naslovom Spali me u srcu u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

U novom izdanju Zagrebačkih posveta u Muzeju za umjetnost i obrt, utorak 13. 12. 2011. u 20 sati istaknuti umjetnici  Goran  Matović, autor događanja,  Vesna Tominac  Matačić, Boris Svrtan, Željka Čorak, Zvonimir Mrkonjić, Tonko Maroević i Dobroslav Silobrčić ispričali su priču o velikom zagovorniku jezika ljubavi među ljudima Don Branku Sbutegi. Prikazan je i isječak iz filmskog zapisa razgovora D. Silobrčića s Don Brankom.  

Branko Sbutega (Kotor, 8. travnja 1952. - Kotor, 27. travnja 2006.) katolički svećenik iz Boke kotorske, autor i koautor značajnih književnih djela, 1990-ih utjecajni pripadnik pokreta za neovisnost Crne Gore, humanist i borac za manjinska prava Hrvata Boke kotorske, župnik župe svetog Eustahija u Dobroti.
Autor je brojnih tekstova u časopisima i novinama, koautor knjige Stara književnost Boke (1994.). Objavio je i knjigu Kurosavin nemir svijeta (2006.), dok je posthumno izašla i knjiga soneta Sebedarje (2007.).

Pusti  drugog da bude Drugi, jer svijet jesmo ti i ja govorio je Don Branko Sbutega.
Živio je u ludom vremenu u kome  je teško bilo biti normalan. Slavljen i hvaljen kao vjesnik nade, osporavan i protjerivan kao Drugi ostao je kao, "glas koji je govorio istinu ali ga nisu slušali"(Tin).

Ostaće nam u sjećanju samo onakav kakav je i bio.
Čekaćemo ga i dalje da izviri iza nekog ćoska stare kotorske ulice i da uz svoj poznati osmijeh kaže:" Ma, živ sam ljudi...nisam vam ja od onih koji tek tako umiru. Samo sam se šalio."

 

9