povratak na sve vijesti

GRACIJE U CRNOGORSKOM DOMU

četvrtak, svibnja 26. 2011.

Otvorena izložba Rade Marković- GRACIJE.

Uz prsustvo većeg broja uzvanika i gostiju u galeriji "Montenegrina" -Crnogorski dom, Trnjanska c. 35 otvorena izložba slika RADE MARKOVIĆ.

U ime domaćina i organizatora Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" prisutne je pozdravio Dušan Mišković, koji je ujedno i otvorio izložbu.

O autorici i njenim slikama govorio je Pero Matić, profesor kustos, koji je istakao:

"...U njenom slikarstvu jasno su prepoznatljive tri faze kroz koje ona likovno prolazi nastojeći da kao netaknutu nit sačuva svoju mitsku zavičajnu fabulu, koja posebno mesto ima u njenim gracijama.

U prvoj fazi tamnih gracija dominira ženska figura mitsko nesvesnog, najčešće kao simbol ženskog trojstva ili "magna majke", sa naglašenim delovima tela koje simbolišu kult plodnosti. U ovoj fazi sve ostalo je u drugom planu slike, čak i boja, koja se svodi na zagasite smeđe i purpurne boje.

Druga faza jasno određuje gracije, one su više realne nego mitske u naglašene folklorne elemente, to su gracije istrgnute iz zavičajnih kultnih povorka. Psihološki njene slike više nisu okrenute prema sebi, polako izlaze iz sebe i postaju realne slike. Crtež kao likovni element i dalje dominira, boja postaje svetlija, kolorit razvodnjen i valerski obogaćen.

Treća faza obuhvata poslednje tri godine slikarskog rada gospođe Marković. Ona u ovoj fazi potpuno oslobađa likovni izraz u formi slobodne slike, ponekad kroki manirom, a češće aktom i polu aktom. U likovnom pogledu dominira svetlost, pozitivna senka i iscrpna studija valera.

Ovom izložbom gospođa Rada Marković se svojoj publici predstavlja kao poetski slikar koji nastoji izmiriti mitsko nesvesno sa realnim. Ona naprosto slika svoje drugo ja i ono treće kao njegovu granicu."

Prisutnima se na kraju obratila i autorica, Rada Marković,  uz zahvalu svim prisutnim i posebno  organizatoru Društvu Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb.