povratak na sve vijesti

KUĆA POEZIJE U PODGORICI

četvrtak, siječnja 27. 2011.

Manifestacija KUĆA POEZIJE nastala je s idejom da se svi pjesnici koji dolaze iz različitih sredina, i koji pripadaju različitim poetikama, sada nalaze na jednom zajedničkom prostoru, u jednoj kući.

    Manifestacija KUĆA POEZIJE nastala je s idejom da se svi pjesnici koji dolaze iz različitih sredina, i koji pripadaju različitim poetikama, sada nalaze na jednom zajedničkom prostoru, u jednoj kući. Stoga je i koncepcija festivala prostorno i programski nalik na kuću. Prvi dio festivala, odnosno svečana ceremonija otvaranja odvija se u bašti kuće (centralni gradski trg), drugi dio u kuhinji (Blues bar), treći dio u radnoj sobi (Gradska knjižara), četvrti na verandi (Perjanički dom Kruševac). Festival se održava od 8.-11. februara 2011. u organizaciji Asocijacije izdavača i knjižara CG, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture CG. Festivalski sadržaji odvijaju se u dnevnim i večernjim terminima.
Festival u prostorijama Radne sobe (Gradske knjižare) otvara književnik Bogić Rakočević (TVCG). Nakon toga će Vesna Kapor, urednica književnog programa Studentskog kulturnog centra u Beogradu, predstaviti projekat Reč u prostoru (uramljeni pjesnički radovi mladih autora sa prostora bivše Jugoslavije, koji će biti "ekstravagantno" okačeni u prostoru ispod kolonada gradskog trga). Na gradskom trgu će na istom mjestu, osim izložbe pjesničkih radova, takođe biti održana i Noć  knjige, gdje će se uz popuste prodavati knjige na štandovima. Izložba pjesničkih radova i Noć knjige se zatvaraju u 22.00. Slijedi kratki opis projekta Reč u prostoru:
"Kako prezentovati književnost izvan klasične štampane i nove elektronske forme, da to ne bude banalno, a da bude dovoljno jednostavno? Dobra stara formula zidnih novina koje smo kao obaveznu vježbu (skoro svi) imali u školama, malo dotjerana, učinila se sasvim prihvatljivom i lakom za predstavljanje. Plakatno predstavljanje učinilo se dovoljno izazovnim putokazom. Izabrane tekstove dizajnerski opremiti i predstaviti kao galerijsku postavku i tako dovesti konzumenta u tačku gdje se poklapaju različite umjetničke senzacije i vizure". Projekat postoji već pet godina i prezentovan je u gradovima: Beograd, Maribor, Skopje, Ljubljana i Banjaluka. Ovom prilikom se projekt po prvi put prezentuje u Podgorici, čime se doprinosi jačanju umrežavanja kulturnih institucija u regionu.
Sjutradan će u okviru programa festivala (u Blues baru) tokom dana biti predstavljena knjiga Vesne Kapor Tri samoće.
"Kuća poezije" je uspostavila saradnju sa Ljetnjim festivalom poezije u Berlinu, gdje će ovog ljeta gostovati Kuća poezije. Berlinski festival će iduće godine gostovati u Kući poezije.
Cjelokupni akcenat festivala usmjeren je na dijalogu medijatora s autorom. Poseban segment "Kuće poezije" odnosi se na formu predstavljanja i razmjene pjesničkog stvaralaštva zvanu pjesničenje, tj. aktivno čitanje poezije u grupi, koja znači podržavanje pojedinca da unutar grupe izrazi svoje kreativne potencijale. U oviru Pjesničenja će biti prezentovan i poseban oblik japanskog haikua zvani renku (forma razgovora između dva haiku pjesnika). Na festivalu gostuje i Adnan Žetica iz Književnog kluba Mostar. Iz Albanije dolazi Brikena Smajli. Od crnogorskih autora predstaviće se Dragana Tripković i Jelena Nelević. Iz Novog Sada dolazi Vesna Korać. Predviđeno je i potpisivanje Povelje o bratimljenju AIKCG i Književnog kluba Mostar.


Za direktora festivala,
Tanja Bakić

Organizator: Asocijacija izdavača i knjižara CG (AIKCG)
Pokrovitelj: Ministarstvo kulture CG

 

 

P  R  O  G  R  A  M

8. februar (utorak):

Svečano otvaranje:

19. 30. -19. 45. RADNA SOBA (Gradska knjižara):

Bogić Rakočević (TVCG)

19. 50.-20. 20. Vesna Kapor (SKC, Beograd): predstavljanje projekta Reč u prostoru

20. 30.- 22. 00. -BAŠTA (ispod kolonada nadstrešnice centralnog gradskog trga)

Noć knjige i plakatna postavka Reči u prostoru

9. februar (srijeda):

12. 00. KUHINJA (Blues bar)

Vesna Kapor (SKC, Beograd): predstavljanje romana Tri samoće

Moderator: Tanja Bakić

18. 00. VERANDA (Perjanički dom, Kruševac)

Brikena Smajli (Skadar, Albanija)

Moderator: Tanja Bakić

19. 00. KUHINJA (Blues bar)

Dragana Tripković (Podgorica, Crna Gora) i Jelena Nelević (Podgorica, Crna Gora)

Moderator: Jasmina Alković

10. februar (četvrtak):

18. 00. VERANDA (Perjanički dom, Kruševac)

Vesna Korać (Novi Sad, Srbija)

Moderator: Mirjana Živanović

 

PLAKAT MANIFESTACIJE U PDF

Dokument