povratak na sve vijesti

OŠTEĆEN OBELISK NA TUĐEMILU

četvrtak, veljače 24. 2011.

Udar na državu i njene istorijske vrijednosti

 

Nepoznati počinioci teško su oštetili obelisk na Tuđemilu, kod Bara, podignutom u znak sjećanja na 7. oktobar 1042. godine kada je vojska dukljanskog kralja Vojislava nanijela poraz vizantijskim trupama. Taj datum se obilježava kao Dan Vojske Crne Gore.

tudjemil

EKSPLOZIJOM OŠTEĆENI OBELISK


- Ovo je udar na nezavisnu Crnu Goru, na nešto što su njene istorijske vrijednosti. Zgrožen sam - kazao je Žarko Pavićević- predsjednik Opštine Bar.

Bar je i van granica Crne Gore prepoznat po toleranciji i suživotu pripadnika različitih vjerskih i nacionalnih zajednica, po poštovanju naših različitosti. Zato sam uvjeren da ovaj inicident neće narušiti skladne odnose među našim građanima, a da će nadležne institucije kazniti počinioce -poručio je Pavićević.

- Motiv ovog brutalnog akta je, po svemu sudeći, samo skretanje pažnje sa aktuelnih tema koje se odnose na euroatlantske integracije Crne Gore i njen proces demokratizacije - navodi se u saopštenju Euroatlantskog kluba. Ta organizacija smatra da vandalizam ukazuje da u Crnoj Gori još postoje oni koji rade na štetu svoje države i koji je ne poštuju, kao ni njene simbole.

Izvor-Pobjeda 24. 2. 2011.