povratak na sve vijesti

OTVORENA IZLOŽBA NATALIJE TRIPALO

četvrtak, studenog 24. 2011.

U Crnogorskom domu u galeriji "Montenegrina" u Zagrebu 24. 11. 2011 otvorena izložba Natalije Tripalo

U organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb u Crnogorskom domu u galeriji "Montenegrina" u Zagrebu otvorena je prva samostalna izložba Natalije Tripalo. Otvorenju je prisustvovao veliki broj uzvanika. U ime organizatora prisutne je pozdravio Dušan Mišković predsjednik Društva "Montenegro", koji je ujedno i otvorio izložbu. O izloženim radovima je govorila mr.sc. Vesna Kajić-Lalić pov. umjetnosti. Prisutne je pozdravila i uputila zahvalu i autorica izložbe Natalija Tripalo.

UMJETNOST JE AVANTURA

Preko svoje prve samostalne izložbe slika, Natalija Tripalo nam je dozvolila ući u njen svijet snova i umjetnosti. Predstavila se publici s dvadesetak slika akrilika na platnu.
Natalija voli putovati, fotografirati, istraživati, studirati, igrati se, sanjati, slikati, odlaziti u
avanture. Za nju umjetnost nema ograničenja niti alternative.
U mnogim svojim slikama je ostvarila dobar kolorizam, dobre kompozicije i dala neobične strukture. Na nekim pak slikama boje i linije plešu, isprepliću se, pozitivno zrače i ne ostavljaju nas ravnodušnim, naročito jer imaju skrivene poruke. Natalija je spretno svoju duhovnost pretočila u umjetnost, to jest lirsku apstrakciju.
Neke nas njene slike "More", "Mjesec", "Matrix"...ispunjavaju mirom dok nas druge slike kao "U vrtlogu", "Vatra"...iznenađuju i uzbuđuju.
Autorica je svoje slike naslikala s mnogo likovnog znanja, talenta i logike ali najviše urođenom intuicijom i osjećajem.
Današnjim svijetom više vlada razum, logika i materijalizam, ali umjetniku je "dozvoljeno" da bude nelogičan, da odluta u svoje snove ili avanture.
Najveći dio Natalijinih slika sagrađen je na kontrastu zeleno-crveno, te protkano bijelim i crnim linijama ("Ljetni san"...) ili pak plavo-oranž. Plava boja kao da kod nje simbolizira beskrajne prostore i morske pučine, a zelena simfonija emitira mirne i ugodne vibracije. Žuta boja pak, na slikama "Sunce", "Mjesec"...toplo zrače i kao da emitiraju titraje zvukova prema beskrajnim prostorima svemira.
Na ovoj izložbi gostuje Natalijin sin Vanja (11 godina) s tri slike: "Pejzaž", "Igra" i "Profesor". One govore o njegovom velikom talentu i smislu za slikarstvo. Sve je slobodno i koloristično, a portret "Profesora" je snažan i zvuči ekspresionistički.
U ova postmoderna vremena kada nema jednog dominirajućeg stila, pravca ili trenda, kada je sve otvoreno, Natalija koristi trenutak i igra svoju likovnu igru koja nastaje iz plemenitih pobuda.
Za pohvalu je Natalijina marljivost, njeno traganje i ova likovna avantura.
Obogatila je sadašnjost za budućnost i dala lijep prilog našoj kulturnoj baštini.


Mr. Vesna Kajić- Lalić,pov. umjetnosti