povratak na sve vijesti

KNJIGA DIMITRIJA POPOVIĆA- SMRT DANILA KIŠA- PREDSTAVLJENA U ZAGREBU

petak, listopada 14. 2011.

Nakon Podgorice knjiga Dimitrija Popovića, Smrt Danila Kiša, predstavljena u Zagrebu 12. 10. 2011. Izdavači su: V.B.Z. d.o.o. Zagreb, Skaner studio d.o.o. Zagreb i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske

1

     Dvorana ,,Brisel" Evropskoga doma u Jurišićevoj ulici bila je mala da primi sve posjetioce koji su preksinoć željeli da prisustvuju promociji knjige priča akademskog slikara Dimitrija Popovića "Smrt Danila Kiša".
     Pozdravljajući posjetioce u ime jednog od izdavača, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Radomir Pavićević istakao je ponos Zajednice na svog člana.
- Obogatio je ne samo naš umjetnički opus nego i izdavačku djelatnost - kazao je Pavićević.
     Ako je književno veče bilo zamišljeno i kao svojevrsni omaž Danilu Kišu, čini se da boljeg sudionika od kosmopolite i humaniste Predraga Matvejevića nije bilo moguće naći. Govorio je toplo kako to može samo onaj ko je prijateljevao s nekim ko je bio ekskomuniciran, o piscu "Grobnice za Borisa Davidoviča" i to u gradu koji se uvijek može podičiti podatkom da je u njemu odštampano "7000 dana u Sibiru" Karla Štajnera. Ugledni hrvatski intelektualac Božo Rudež podsjetio je da Dimitrije Popović spada među dvadesetak umjetnika, likovnih kritičara i filozofa koji su bili pozvani da odgovore na Pismo Pape Ivana Pavla II umjetnicima, a njihovi odgovori su zabilježeni u knjizi Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II, objavljenoj u Milanu 2003. godine.
     Brojnim posjetiocima obratio se autor Dimitrije Popović, ne sporeći kako je gotovo cijelo njegovo stvaralaštvo prožeto temom smrti. On je istakao da i ovo njegovo djelo već samim naslovom počinje riječju smrt (Danila Kiša), ali je i naglasio da knjiga završava pričom "Porođaj" u kojoj se u posljednjoj rečenici slavi rođenje novog života. Na kraju je glumac Goran Matović sugestivno pročitao kraj priče "Smrt Danila Kiša", koji govori o posljednjem susretu Dimitrija Popovića s velikim piscem, dva mjeseca prije njegove smrti u Parizu.
     Promotivna prodaja knjige, organizovana u auli Evropskoga doma, bila je i prilika mnogim poštovaocima Dimitrija Popovića da dobiju posvetu velikog umjetnika, ali i da se s njim fotografišu za uspomenu na jedno odista lijepo književno veče, kakvo i priliči djelu svrstanom u V.B.Z. biblioteku ,,Ambrozija".
     Pozivu na predstavljanje zbirke kratkih proza - koju su objavili Izdavačka kuća V.B.Z. d.o.o. Zagreb, Skaner studio d.o.o. Zagreb i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske - odazvali su se brojni poštovaoci djela svjetski poznatog crnogorskog umjetnika, a među njima i mnoge ličnosti iz javnog, političkog, kulturnog i estradnog života Hrvatske: Veljko Bulajić, Budimir Lončar, Božo Biškupić, Tereza Kesovija, Severina Vučković...

Zoran Drašković