povratak na sve vijesti

MARIO TOMAS U GALERIJI "MONTENEGRINA"

srijeda, lipnja 06. 2012.

Poznati hrvatski slikar Mario Tomas u galeriji "Montenegrina" u Crnogorskom domu u Zagrebu

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb organizator je izložbe slikara Maria Tomasa u galeriji "Montenegrina" Crnogorskog doma u Zagrebu, Trnjanska cesta 35. Izložba naziva HARMONIJA otvorena je 5. 6. 2012. uz prisustvo brojnih gostiju i uzvanika.

Mario Tomas je rođen 10. srpnja 1943. godine u Marinima. Slikarstvo i slikarske tehnike učo je i izučio u specijalki prof. Mac Van der Brooma na Académie Royale des Beaux-Arts de Liége u Liégeu (Belgija).
Član je HZSU-a (hrvatske zajednice samostalnih umjetnika) od 1972. godine, od kada ima status samostalnog profesionalnog likovnog umjetnika. Član je HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika):
Od 1972. godine do danas priredio je u Hrvatskoj i inozemstvu više od 100 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi. Za svoj umjetnički rad dobio je mnoga velika priznanja, a svakako je važno istaknuti "Plaketu Grada Zagreba za slikarstvo", koja mu je uručena 1987. godine.
Djela mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama i muzejima diljem svijeta.
Uvršten je u Enciklopediju hrvatskih umjetnika.
Živi i radi u Zagrebu i Belgiji.

"Slikanje se može naučiti, ali za crtanje treba biti rođen", rekao je Edgar Degas (1834-1917). Vjeran tome načelu francuski se umjetnik samo prigodice, u određenim fazama, pozabavio slikanjem na platnu, izradom reproduktivne grafike i monotipija.
Crtanje je, međutim, smatrao najvećom mogućnošću za prikazivanje doživljaja i ostao mu je vjeran skoro šezdeset godina stvaralaštva. Njegovom rukom stvoreni su najljepši i najizraženiji pasteli u europskom slikarstvu s konca 19. i početka 20. stoljeća.
Prisjetio sam se toga pri prvom susretu s Mariom Tomasom i njegovim bogatim likovnim opusom, pretežno rađenim crtačkim tehnikama ugljenom i pastelom.
Spoznao sam tog istog prijepodneva bitnu razliku između "slikanja" i stvaranja.
                                                                                                     /prof. Vinko Zlamalik/

Dopada mi se iskrena, iz srca dana geometrija, također mi se dopada i lirika izraza, ljepota harmonije.
                                                                                                     /Achile Bonito Oliva/


Tomas je vješt opservator koji nepogrješivo vlada prostorom i oblicima u njemu. Posebno dolazi do izražaja suptilnost kolorizma i luminizma. Paleta mu je izuzetno profinjena i široka u gotovo nezaustavljivim izražajima mogućnosti tonaliteta.
                                                                                                      /prof. Juraj Baldani/

IZLOŽBA JE OTVORENA DO 19. 6. 2012.

KATALOG IZLOŽBE

Dokument