povratak na sve vijesti

IZLOŽBA SLIKA STANKE NOVKOVIĆ

petak, listopada 12. 2012.

U Crnogorskom domu u Zagrebu, galerija "Montenegrina" 11. 10. otvorena izložba slika STANKE NOVKOVIĆ

       U organizaciji DRUŠTVA CRNOGORACA I PRIJATELJA CRNE GORE "MONTENEGRO" ZAGREB sinoć je (11. 10. 2012.) u galeriji "Montenegrina" u Crnogorskom domu, Trnjanska cesta 35 Zagreb, uz prisustvo brojnih gostiju otvorena izložba slika STANKE NOVKOVIĆ.

      Izložbu je otvorio predsjednik Društva "Montenegro" Dušan Mišković, o izloženim radovima prikaz (iz kataloga) je pročitala Milanka Bulatović. Prisutne je pozdravila i autorica Stanka Novković.

       Slike Stanke Novković predočavaju nam svijet prirode i predmeta koji nas okružuju s ljubavlju i pažnjom. Uglavnom su to motivi koje autorica nalazi na svojim putovanjima, krajolici ili ambijenti koji privuku njenu pažnju svojom ljepotom i skladom oblika. Tako, primjerice, slika dvorište franjevačkog samostana na Košljunu, klaustar s nizom arkada koje se otvaraju prema promatraču, sa zdencem u sredini, ili pak crikveničku obalu, s namreškanim morem u prvom planu. Drugu grupu slika čine tzv. mrtve prirode, aranžirano voće ili cvijeće u vazi.

       Najčešće smješteno uz prozor kroz koji prodire dnevno svjetlo, daje autorici priliku da pokaže svoje umijeće u predočavanju igre svjetla - njenog loma na staklenki sa cvijećem, na prozorskom staklu, ili pak igru bačenih sjena. Svjetlo meko zaobljuje predmete i daje volumen bujnim grozdovima ili dunjama položenim na drapiranu podlogu. Pažljivo postavljeni nabori i ukrasi podloge upotpunjavaju kompoziciju i daju joj okvir.

       Stilski na tragu realizma, slike Stanke Novković imaju u sebi dovršenost i zaokruženost jednog svijeta za sebe, te, iako prikazuju djeliće stvarnosti, fragmente pojavnog svijeta koji nas okružuje, doimaju se nadrealno, daleko od čovjeka, kao da su tu  zato da im se divi, a ne sudjeluje u njima.

       Ipak, osjećamo u njima toplinu pogleda onog koji ih je stvorio, ljubav i poštovanje prema stvarima i svijetu oko nas. To je osjećanje koje nam u današnjem vremenu posebno treba i nedostaje.
                                                                                                                   Maša Štrbac

       Stanka Novković slikarstvom se bavi desetak godina, posebno nakon umirovljenja. Rođena je u Zagrebu 1943 godine, završila je Klasičnu gimnaziju i Prirodoslovno-matematički fakultet, odsjek Biologija u Zagrebu. Slika uglavnom u tehnikama ulja na platnu, uz povremeno okušavanje u akvarelu.