povratak na sve vijesti

KONCERT U POVODU DANA NEZAVISNOSTI CRNE GORE U KD VATROSLAVA LISINSKOG U ZAGREBU

utorak, svibnja 22. 2012.

Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Ambasada Crne Gore u RH organizatori su tradicionalnog KONCERTA u povodu Dana nezavisnosti Crne Gore, održanog 21. 5. 2012. u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu

SVEČANI KONCERT U POVODU DANA NEZAVISNOSTI U ZAGREBU

      Dostojanstveno i svečano, kako priliči velikom prazniku, u Zagrebu je obilježena šesta godišnjica referendumskog DA! Datuma ponosa, 21. maj 2006, kada je Crna Gora vraćena đe joj je i mjesto, među suverene i međunarodno priznate države svijeta.
      U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (Mala dvorana), brojni uzvanici i gosti Crnogorke, Crnogorci i prijatelji Crne Gore, uz nastup trojice vrsnih muzičara, profesora i pedagoga Muzičke akademije sa Cetinja Mirana Begića, Bojana Martinović i Igora Perazića obilježili su uz Dan nezavisnosti Crne Gore i Dan Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH i Dan Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba.
      Obraćajući se prisutnima na početku svečanog koncerta, zamjenik predsjednika Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Dušan Mišković je rekao:
      "Prije svega želim pozdraviti sve sudionike današnje svečanosti kojom obilježavamo naše značajne datume-Dan nezavisnosti Crne Gore, Dan Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske i Dan Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba. Posebno pozdravljam goste koji su odazivom na naš poziv i uveličali ovu svečanost: članove DIPLOMATSKOG KORA, njihove ekselencije ambasadore i predstavnike Ambasada akreditiranih u Republici Hrvatskoj; predstavnike i izaslanike republičkih, županijskih i gradskih institucija; predsjednike vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Grada Zagreba; članove društava, vijeća i predstavnike crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i sve ostale goste.
      Postala je već tradicija da svečanost obilježavanja ovih za nas značajnih datuma organiziraju zajedno Ambasada Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba. I ove godine to obilježavamo koncertom trojice istaknutih umjetnika - muzičara, profesora i pedagoga Muzičke akademije sa Cetinja.
      U crnogorskoj kolektivnoj memoriji referendumski 21. maj 2006. bit će za vazda uklesan kao jedinstveni povijesni datum političke sinteze patriotske strasti i demokratskog uma, cementiran čvrstim uvjerenjem i nepokolebljivom voljom crnogorskih građana da napokon budu istinski subjekti vlastite sudbine.
      Kada se postavilo pitanje izbora Dana naše Koordinacije i Vijeća nijesmo se uopšte dvoumili - odabrali smo 21. maj - Dan crnogorske nezavisnosti. Koordinacija i vijeća djeluju u trećem četverogodišnjem mandatu, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, prepoznati u svojim sredinama i uz podršku državnih i lokalnih tijela vlasti u okviru ostvarivanja kolektivnih političkih prava i integracije u politički život Republike Hrvatske.
      Želim vam da ugodno provedete ovo večer uz TRIO "TRITONUS" Mirana Begića, Bojana Martinovića i Igora Perazića…"

      Pozdravljajući prisutne u ime Ambasade Crne Gore u RH suorganizatora svečanosti, ambasador gospodin Igor Građević  je istakao:
      "…Sa posebnim emocijama obilježavamo ovaj datum, jedan od mnogih u crnogorskoj istoriji. Biću pravi Crnogorac pa reći da ne postoji manje zemlje na svijetu koja koja ima u svojoj povijesti toliki broj značajnih istorijskih datuma. Svako od njih se veže za poseban dio njenog postojanja i bivstvovanja. I na svaki smo jednako ponosni.
Posebnost današnjeg datuma se ogleda u tome da su Crnogorci, i oni u domovini i oni rasuti po svjetskim meridijanima utkali u njeno obnovljeno biće dio sebe, svog života. Pokazali smo da stranice istorije umijemo ispisati bez krvi na rukama, olovkom, a ne sabljom, mirno i dostojanstveno, pametno i razborito, evropski. Mudro i samosvjesno, poštujući jedinstvene do tada neviđene i neprimijenjene standarde, ponovo smo se obreli u društvu svjetske porodice naroda. Sačuvali smo i dodatno oplemenili naše najveće blago-multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost, zajednički suživot i toleranciju. Na to smo ponosni… Čuva ćemo i baštinu, naše istorijske tekovine, i istodobno nastaviti da sigurno koračamo  u budućnost."

      Briljantna izvedba i virtuoznost trojice izvođača sa pomno odabranim svečarskim i uzvišenim repertoarom poseban je doprinos našem velikom prazniku.

Predsjednik RH

ISPRIKA I ČESTITKA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE