povratak na sve vijesti

MIKEŠI U CRNOGORSKOM DOMU

četvrtak, studenog 29. 2012.

U galeriji "Montenegrina" u Crnogorskom domu u Zagrebu otvorena izložba članova Likovnog kluba Nikola Trick iz Virovitice

Dvanaest autora članova Likovnog kluba Nikola Trick iz Virovitice, deset slikarica i dva slikara, izložili su svoje radove u Crnogorskom domu, Trnjanska cesta 35 u Zagrebu- galerija Montenegrina.

Organizator izložbe, koja je otovorena 29. 11. 2012., je Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb. Zajedničke programske aktivnosti s pripadnicima većinskog naroda u RH, koje se odvijaju u Crnogorskom domu u organizaciji Društva i ovaj put su u cijelosti potvrdile svoju opravdanost. Na otvorenju je bio veliki broj članova Likovnog kluba koji ima svoj ogranak u Zagrebu, kao i članova Društva i prijatelja Crne Gore. Posjetioci su osim slika, nakon otvorenja, mogli uživati i u razlićitim delicijama koje su pripremile autorice ove izložbe.

U ime Likovnog kluba prisutne je pozdravio gospodin Mirko Kovačević dopredsjednik, a izložbu je otvorio predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, Dušan Mišković.

LIKOVNI KLUB  NIKOLA TRICK

Likovni klub  u Virovitici osnovan je 1978. godine u okviru Gradskog muzeja. Povijest bilježi da ga je osnovala grupa entuzijasta na čelu s akademskim slikarom Nikolom Trickom. Šest godina kasnije, klub postaje samostalan, a nakon smrti  Nikole Tricka, uzima njegovo ime.
U svih 34 godina djelovanja postao je neizostavnim  sudionikom kulturnog života Virovitice, a i mnogo šire, jer je brojnim izložbama i donacijama davno prešao granice grada i županije. Priređujući niz samostalnih izložbi, višednevni Otvoreni most i tematsku izložbu u kućici kluba,  uz manifestaciju dana grada, "Rokova", likovne kolonije slikara, organizirane radionice za učenike osnovnih škola, u  kulturnom životu grada ostavili su neizbrisiv trag.
Izlažući slike predstavili su grad Viroviticu na najbolji mogući način, oslikavajući njegove krajolike i vedute koje uljepšavaju mnoge domove. Klub broji 53 člana.

Mikeši

Mikeši su pojam virovitičkih starosjedilaca za koje kažu da su zbog urođenog opreza skloniji "študiranju" nego razmahivanju. No, naziv "Mikeši", prema jednom izvoru, nastao je iz samohvale "Mi kraljevi šusteri". Naime, kao dobri šusteri, obućari, ukazom Marije Terezije dobili su velike povlastice.
Drugi izvor kaže da je to zbog "Mike", kirijaša, za kojeg je radilo mnogo ljudi diljem Slavonije. Na upit od kuda ste, stigao bi odgovor "od Mike ili Mikeša". Treći izvor kazuje da je to zbog gradskog odbornika Mike Mandića kojeg su zvali Mikeš koji je imao naglu narav, pa čim bi se netko pobunio, uspoređivali bi ga s "Mikom Mikešem Mandićem". 

 

POPIS  IZLAGAČA  I  RADOVA

1.  VILIM ŠOLC; Virovitička veduta, pastel

2. BRANKA VUGRINC; Stara kuća babe Filipe, ulje na lesonitu; Kula Lotršćak, lje na lesonitu; Kamenita vrata, ulje na lesonitu; Suton, ulje na lesonitu

3. BRANKA GRLICA; Jesen u Maksimiru, ulje na platnu; Moje dunje, ulje na platnu; Makovi u žitu, ulje na platnu; Jutarnja magla, ulje na platnu

4.  GORDANA ČURIK; Pejzaž, pastel

5. LIDIJA ĐURĐEVIĆ; Dvorac Bisag, kolaž od prešanog bilja; Ruže, kolaž od prešanog bilja; Kitice, kolaž od prešanog bilja

6. JAROSLAVA LULIĆ; Virovitički dvorac, akvarel

7. JASNA GOJEVIĆ; Virovitička Gimnazija, kombinirana tehnika

8. JUSTINA STANEŠIĆ; Dugi Otok, ulje na platnu; Most na Soči, ulje na platnu; Amarilisi, ulje na platnu

9. LILIJANA POKUPIĆ- DELEVIĆ; Smilje, ulje na platnu

10.BERNARDA IDŽOJTIĆ; Tri faze ružinog života, akvarel; Virovitica 123..., akvarel; Portugal, akvarel

11.BOŽICA BAČIĆ; Vaza, monotipija; Mrtva priroda, pastel; Amarilis, pastel

12.DIANA ČURKOVIĆ; Jabuke, ulje na platnu; Ruže, ulje na platnu; Jorgovani, ulje na platnu

Dokument