povratak na sve vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE- CRNOGORCI U VOJVODINI-

srijeda, veljače 22. 2012.

U organizaciji Vojvođanske akademije nauka i umjetnosti i Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš" u Novom Sadu je 24. 2. 2012. predstavljena knjiga "Crnogorci u Vojvodini" Kolonizacija 1945-1948

U organizaciji Vojvođanske akademije nauka i umjetnosti i Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš" u Novom Sadu je 24. 2. 2012. biti predstavljena knjiga  "Crnogorci u Vojvodini" Kolonizacija 1945-1948, autora Nenada Stevovića i Slobodana B. Medojevića.

 

web

Predstavljanje je organizirano u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Trg Dositeja Obradovića 6.

O knjizi su govorili:

akademik JULIJAN TAMAŠ , VANU

MARKO ŠPADIJER, Generalni sekretar Matice crnogorske

prof.dr. ALEKSANDAR KARAŠ , Filozofski fakultet Novi Sad

i AUTORI

Predstavljanje je otvorio akademik Branimir Gudurić, generalni sekretar VANU, a o knjizi su govorili akademik Julian Tamaš, Marko Špadijer - generalni sekretar Matice crnogorske, prof dr Aleksandar Kasaš - Odsjek za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i autori.
Autori su obradom arhivske građe došli do veoma važnih i detaljnih podataka za svakog kolonistu i za svaku kolonističku porodicu iz Crne Gore ponaosob, koji su iskazani kroz svojevrsne tabelarne prikaze, odnosno imenične registre.
Trotomna studija u četiri knjige na preko 2100 stranica, ima za cilj potpuno i cjelovito rasvjetljavanje procesa kolonizacije Crnogoraca u Vojvodini nakon Drugog svjetskog rata i svojom koncepcijom značajno i direktno doprinosi razumjevanju ove crnogorske dijaspore, njenu strukturu, te socijalnu, kulturološku i ekonomsku specifičnost. Ona je zbog svog sadržaja dostupna i razumljiva svima. Mnogi će u njoj pronaći svoj ''korijen'' i svjedočanstvo pripadnosti crnogorskom narodu i njegovoj dijaspori.
Ovako koncipirana studija, kao autentični arhivski izvor, omogućiće kvalitetniji analitički pristup opštoj tematici crnogorskog iseljeništva. Svojim sadržajem nudi obilje materijala naučnoj javnosti: istoričarima, antropogeografima, antropolozima, statističarima i demografima. Ona je odličan poligon i za sociološka, demografska, onomastička i ekonomsko-socijalna istraživanja - što joj daje multidisciplinaran karakter i čini je u analitičkom smislu univerzalnom.
Studija je po svojoj sadržini i revolucionarna jer je konačno utvrdila egzaktan broj crnogorskih kolonista, njihovu strukturu i disperziju naseljavanja u Vojvodini.
Promociji je, pored velikog broja ljudi iz kulturnog, naučnog i javnog života, prisustvovao i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović.

KNJIGA PREDSTAVLJENA I U VRBASU

U organizaciji Muzejske zbirke Kulturnog centra Vrbas i Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš" 25. 2. 2012. godine knjiga je predstavljena i u Vrbasu.
Predstavljanje je u prepunoj sali Muzeja u Vrbasu otvorio njen direktor Dragica Vukotić a o knjizi su govorili istoričar prof. dr Ranko Končar, Marko Špadijer i Novica Samardžić ispred Matice crnogorske i autori.
Odlomke iz knjiga "Mare Nikova" Olge Opalić i "Miluša Mrgudova" Milivoja Abramovića govorile su Aleksandra Vučinić i Lukijana Popović članovi Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva "Princeza Ksenija" iz Lovćenca.

 

Dokument