povratak na sve vijesti

PREDSTAVLJENA KNJIGA -ANTIČKI GRADOVI SNOVI I SUDBINE-

petak, studenog 23. 2012.

U novinarskom domu u Zagrebu uz prisustvo brojnik umjetnika, javnih i kulturnih radnika Grada Zagreba predstavljena knjiga Miraš Martinović- ANTIČKI GRADOVI SNOVI I SUDBINE

U Zagrebu predstavljena knjiga
Antički gradovi snovi i sudbine Miraša Martinovića

      Sinoć je u Zagrebu u Novinarskom domu, uz prisustvo brojnih kulturnih i javnih djelatnika, gostiju i uzvanika, održano predstavljanje knjige Antički gradova snovi i sudbine u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb. Predstavljanje je, ispred organizatora, otvorio Danilo Ivezić ističući da Martinović na starim temeljima gradi nove, na starim zidovima zida nove, kamenje iz njihovih temelja i njihove duše- pokoljenje na pokoljenje. Na pitanje gdje je granica između stvarnosti i fikcije Miraš kaže: "Ne znam sve je istina!"

      Na promociji su govorili: Predrag Matvejević i Dimitrije Popović. U ime Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore prisutnima se obratio pomoćnik ministra Željko Perović, koji je  pozdravio predstavljanje knjige ovog značajnog pisaca, ali i istako značaj i misiju Zajednice Crnogorca Hrvatske u njegovanju autentičnih crnogorskih kulturnih i duhovnih vrijednosti, kao i veoma značajnu potporu države Hrvatske ovoj zajednici i njenoj djelatnosti.

      Miraš Martinović je knjigom ANTIČKI GRADOVI SNOVI I SUDBINE obezbijedio sebi mjesto među rijetke pisce i rijetke knjige. Kroz oživljavanje antičkih gradova Martinović je oživio i vječne poruke i univerzalne istine, na jedan posve nov, atipičan i neuobičajen način.
Svaki grad  kroz historiju imao je svoje barbare, od najstarijih do naših vremena, do gradova koji su stradali u posljednjim ratovima, rekao je Matvejević, ističući sudbinu Srebrenice, i drugih gradova na ovim prostorima koji su stradali,  u kontekstu one čuvene Kavafijeve pjesme Čekajući Barbare.
      Kroz oživljavanje historijskih činjenica, Martinović je oživio sudbinske trenutke gradova kojima se bavio, dajući im arhetipsku dimenziju, jednu drugu literarnu vječnost koja ne dozvoljava pristup vremenu i rušiteljima. Knjiga Antički gradovi snovi i sudbine prvorazredna je literarna tvorevina, zaključio je Matvejević.
       "Uvjetno kazano, antički grad kao svojevrstan "model" Miraševog književnog zanimanja jest grad kojeg više nema u onom obliku i izgledu kakav je nekada postojao", kazao je Dimitrije Popović. ".Od njega su ostale samo ruševine. To je grad kojeg su ruinirali čovjek i vrijeme. Takav se grad otvara pred piscem i njegovim senzibilitetom kao nepročitana knjiga. Miraš Martinović je strasni čitač neiščitane i za čovjekovog života nikad dočitane povijesti nekog antičkog grada. Nakon svih stradanja, pohara, katastrofa kojima niti jedan bedem nije odolio, knjiga će,  ističe Miraš Martinović ostati kao "najtrajniji grad". Piščeva vjera u knjigu je apsolutna. U poglavlju "Dubrovnik Desislavino izgnanstvo" Miraš nam kazuje kako je Desislava napuštajući Duklju donijela "pepeo spaljenih knjiga vjerujući da će se preobraziti u slova i da će knjiga ispisati samu sebe. Knjige ne umiru ni kada sagore"  naglašava  autor.
Antički grad nije za Miraša tek historijska činjenica, opće mjesto u povijesti civilizacije. Grad je za njega poetski izazov, metafizičko nadahnuće, nedokučiva tajna. Grad je u simboličkom smislu kolektivno biće. Svojom arhitekturom, kućama, hramovima, citadelama, zidinama, predstavlja svojevrsnu urbanu scenografiju po obliku i mjeri vremena u kojem je sazdan. U toj se scenografiji odvija životna predstava toga grada sa svim činovima njegovog trajanja; rođenja, mira, blagostanja, ratovanja, tragedija i smrti", kazao je Popović. Njegov tekst je pročitala Milanka Bulatović.
       Predstavljanju u Zagrebu bio je prisutan i Mirko Kovač koji je knjigu "Antički gradovi snovi i sudbine", nazvao prvorazrednim događajem, ističući "da bi ovu knjigu rado pročitao Borhes".

Učesnicima predstavljanja dopisom se obratio i književnik Sreten Asanović. Tekst objavljujemo u cjelini:

NACIONALNA ZAJEDNICA CRNOGORACA  HRVATSKE
i
DRUŠTVO CRNOGORCA I PRIJATELJA CRNE GORE "MONTENEGRO" - ZAGREB

Sa  prijateljskim emocijama pridružujemo se predstavljanju značajnog djela istaknutog crnogorskog romansijera Miraša Martinovića od koga i dalje očekujemo osobena i vrijedna književna ostvarenja.

Našim cijenjenim sunarodnicima u prijateljskoj Hrvatskoj zaslužnim afirmatorima Crnogorske multinacionalne kulture - kao i  uvaženim  promotorima i  prisutnim sudionicima ove književne  svetkovine Upućujemo srdačne pozdrave i najbolje želje

akad. Sreten Perović
potpredśednik Dukljanske akademije
nauka i umjetnosti