povratak na sve vijesti

TRAGOM JEDNE PJESME

ponedjeljak, prosinca 03. 2012.

Pjesnikinja, slikarica, modni kreator i tekstopisac Maja Perfiljeva napisala je prije 45 godina pjesmu „Bokeljska noć“. Tim povodom u Tivtu je održano poetsko veče „Tragom jedne pjesme“

BOKEŠKA NOĆ 

      Multimedijalna sala Gradske kuće bila je premala da primi sve poklonike Majine poezije, koja, po običaju, slična druženja bez prijatelja ne može zamisliti. Počelo je onako kako i treba- "Bokeškom noći". Otpjevali su je, uz pratnju "Glazbeno-prosvjetnog društva Tivat", Edita Slaby i Stefan Čelanović. Zatim je, neformalno i nadahnuto, govorio gradonačelnik Miodrag Dragan Kankaraš. 

dragan i-maja

Dragan i Maja

     Mnogima nije poznato kako je "Bokeška noć" napisana. "Po jednom mom dolasku iz Zagreba u Tivat, mlađa sestra, ushićena viđenim na 'Bokeškoj noći' u Kotoru, počela je da mi priča što je doživjela. Pominjala je barke obučene u galije s jedrima, obasjane palace i zidine, topovski plotuni za nju su bili plutoni, i ja sam njene slike pretočila u pjesmu"- Majino je kazivanje kako je nastala ova pjesma, prije 45 godina, za koju su mnogi uvjereni da je narodna.

andrijana i maja

Andrijana i Maja