povratak na sve vijesti

NOĆ SKUPLJA DVA VIJEKA U ZAGREBU

petak, studenog 15. 2013.

Dokumentarni film Branka Baletića "Njegoš jedna biografija- NOĆ SKUPLJA DVA VIJEKA" prikazan 14. 11. 2013. u Crnogorskom domu u Zagrebu

     Nastavak projekta Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU još jednom je sinoć (14. 11. 2013.) potvrdio svoju punu opravdanost.

       Na projekciji dokumentarnog filma NJEGOŠ JEDNA BIOGRAFIJA - NOĆ SKUPLJA DVA VIJEKA 1813-2013, koja je i završna manifestacija Društva u godini obilježavanja 200-te godišnjice Njegoševog rođenja, okupio se veliki broj uzvanika i gostiju među kojima su bili: autor filma BRANKO BALETIĆ; režiseri: VELJKO BULAJIĆ i MARIN MARUŠIĆ; BRANKA PAPIĆ, prof.;  ANA ZAKOVIĆ, prvi sekretar Ambasade Crne Gore u RH, prof. emer. JOSIP SILIĆ; prof. emer. VESELIN SIMOVIĆ.

      U uvodu projekcije filma razgovor s autorom  vodio je Veljko Bulajić, koji je u najkraćim crtama upoznao prisutne s ukupnim stvaralaštvom Branka Baletića, njegovim pedagoškim radom kao i aktivnostima i naporima na obnavljanju i utemeljenju Crnogorske kinoteke.

      "Ovaj film je samo jedna od Njegoševih biografija jer one mogu biti prikazane na stotinu načina- riječi su Branka Baletića, zato je i u naslovu Njegoš jedna biografija. U filmu su korišteni materijali iz arhiva Crnogorske kinoteke, ali i arhiva država u okruženju.  S Njegošem se treba susresti licem u lice a ne u kolektivnom činu. Ovaj film je moj susret s Njegošem, rekao je na kraju autor filma Branko Baletić."

     Dogotrajni aplauz na kraju projekcije i osobna čestitanja autoru filma su pokazatelj kako je zagrebačka publika prihvatila i doživjela film. Razgovor s autorom u klubu Crnogorskog doma nastavljen do kasnih sati. Dogovoren je nastavak suradnje Crnogorske kinoteke s članicama Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske na ovom projektu ali i projektu Dani crnogorskog filma u okviru kojih se javnosti Hrvatske predstavljaju  crnogorski autori i njihovi  igrani filmovi. Branko Baletić je uručio poklon Crnogorske kinoteke Društvu "Montenegro" restaurirani film VOSKRESENJA NE BIVA BEZ SMRTI, snimljen 1922 godine.

 

Dokument