povratak na sve vijesti

HRVATSKA OD PONOĆI ČALNICA EU

ponedjeljak, srpnja 01. 2013.

Hrvatska od 1. 7. 2013. postala 28 članicom EU. Tisuće građana na svečanosti u Zagrebu. U EU uz "Odu radosti" i zvona katedrale.

Spektakularna proslava na trgu u Zagrebu trajala do ranih jutarnjih sati, tisuće građana na proslavi. Brojni uzvanici i gosti, državnici europskih država prisustvovali su svečanom programu. Među njima i čelnici Crne Gore: predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Vlade Crne GOre Milo Đukanović i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne GOre Igor Lukšić.

Slavlje UG1_583299S1

(fotografija JUTARNJI LIST 1. 7. 2013.)

 

- Danas je velik i radostan dan za našu domovinu republiku Hrvatsku. Ovo je dan kada su se ostvarili snovi, ne samo ove generacije, nego i mnogih prošlih generacija naših ljudi. Europa je bila, jest i bit će ideja kojoj pripadamo. Europa je ključni dio našeg nacionalnog identiteta. Mi joj pripadamo ne samo zbog našeg geografskog položaja, nego i zbog vrijednosti koje dijelimo.- rekoa je predsjednik Republike  Hrvatske Ivo Josipović na svečanosti na trgu.

-Hrvatska je zemlja s 4 milijuna stanovnika koji imaju slobodna shvaćanja vlastite zemlje. No, to je prije svega zemlja racionalnih ljudi, koji dobro shvaćaju ulogu svoje zemlje u Europi i svijetu. Na nama je da pružimo zemljama regije ruku da i one uđu u europsku obitelj, poručio je premijer Zoran Milanović.