povratak na sve vijesti

IZLOŽBA ABAZA DIZDAREVIĆA U GALERIJI ZVONIMIR

ponedjeljak, rujna 23. 2013.

Tradicju da Dani crnogorske kulture u drugom dijelu godine započinju izložbom u galeriji "Zvonimir" u Zagrebu, organizatori NZCH i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, nastavljaju i ove godine

     Tradicionalno Dani crnogorske kulture u drugom dijelu godine (rujan mjesec) započinju izložbom umjetnika iz Crne Gore u galeriji „Zvonimir“ Ministarstva obrane RH u Zagrebu s kojom Nacionalna zajednica surađuje od 2004. godina. Ta suradnja je postala primjerom povezivanja i ostvarivanja određenih projekata udruga predstavnika nacionalnih manjina i institucija u Republici Hrvatskoj.
      Ove godine u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb i Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nakon: Mihaila-Muja Jovićevića, Ele Božović i Natalije Đuranović, Nikole Simanića, Miodraga Šćepanovića, Gorana Ćetkovića, Trideset i tri autora po izboru ULUCG, Selme Đečević i Nikice Raičevića te Aldemara Ibrahimnovića, javnosti Hrvatske predstavljaju akademskog slikara Abaza Dizdarevića.
      Izložbe crnogorskih umjetnika u galeriji „Zvonimir“ na ovaj način postaju sastavni dio kulturnih događanja u Gradu Zagrebu na početku jeseni. 

Izložba se otvara 24. 9. 2013. s početkom u 19h GALERIJA ZVONIMIR - BAUEROVA 33, Zagreb

Web

Web3

 

      "...Možda je i on, poput velikog pjesnika njegovog kraja, vidio kako po moru teče Lim. U toj mješavini boja i voda, tonova i svjetova, kao svoj upečatljiv izraz pronalazi put do svojih boja, recimo da je jedna od njih - kraljevsko plava. A time nas zapravo vodi u kraljevstvo sjete u kome se ravnomjerno gomilaju sentimenti, likovi, atmosfere... Tragajući za tom tajnovitom rijekom djetinjstva, slikar nam pruža nagovještaje jedne zavodljive tišine. Ogledanje u toj vodi djetinjstva skriva šifre Dizdarevićevog slikarstva.
      Eto, tako se potvrđuje onaj znameniti Vilijamsov stih: I nijedna bjelina nije bijela / kao sjećanje na bjelinu.  Tako je, naravno, i sa mjesečinom. Tako je sa svjetlom.
       I što je onda slikar do - čuvar svjetla!
     I konačno, kako neobično raduje to što nam Abaz Dizdarević, na zbilja osoben način, pokazuje da je slikarstvo - umijeće osvajanja svjetlosti, osvajanja prostora.


Pavle Goranović (iz KATALOGA IZLOŽBE)

Web2

pozivnica u PDF

Dokument