povratak na sve vijesti

IZLOŽBA LJILJANE KOCI

četvrtak, listopada 17. 2013.

U organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb u Crnogorskom domu galerija "Montenegrina" otvara se 17. 10. 2013. u 19h izložba slika Ljiljane Koci.

  Ljiljana Koci - Llilli rođena je 24. svibnja 1967.god. u Zemunu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zemunu.
       Odrastajući u tradi-cionalnoj obrtničkoj obitelji,  sedmoj generaciji filigrana i  trećoj generacija fotografa,  Ljiljana je  nastavila voditi fotografski studio svojeg  oca u istom gradu.
       Igrajući se još kao dijete svjetlom i sjenama, u  fotografskom studiju svoga oca, stjecala je dragocjena iskustva o tajnama fotografskog umijeća. Otac, kao mentor, poticao je njenu kreativnost i stvaralački duh, dok se Ljiljana upuštala u sve teže i zahtjevnije fotografske izazove.
       Od 1986. god. u Beogradu, izlaže svoje fotografije kao samostalni fotograf, prikazujući i naglašavajući u svojim  fotografijama humanizam, bezbrižnost i čistoću duše.
       1991. godine seli se u Zagreb gdje zasniva obitelj , a 2001. god., otvara fotografski studio radeći komercijalnu i reklamnu fotografiju.
       2005. god. paralelno s tehnološkim razvojem u svijetu, prelaskom s analogne na digitalnu fotografiju i zvuku, djeluje u  novoj grani zanimanja- multimedijalnoj umjetnosti i dizajnu.   
Godine 1995. u Centru za likovni odgoj u Zagrebu, počela  je ozbiljnije savladavati likovnu tehniku i kompoziciju slikanja, gdje je željela usavršiti svoj talent i suvereno vladati likovnom vještinom. Od tada, u neformalnim susretima s umjetnicima, likovnim teoretičarima  i kritičarima, u Ljiljani se  razvija duhovna klima  za novo stvaralaštvo u likovnom izražaju.
       Od 2009. godine intenzivno i  konti-nuirano slika na platnu u akrilu i ulju, često kombinirajući obje tehnike.
       2011. god. obilježavajući Dane albanske kulture u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, Ljiljana Koci predstavila je svoj prvi likovni opus pod nazivom „Moj svijet“. Tematikom geometrijske apstrakcije i gorostasnih cvjetova, simbolički je tema-tizirala duhovne veze i međuljudske odnose.
       2012.god. obilježavajući Dane kraljice Teute, u Novinarskom domu prikazala je opus pod nazivom „Žena“. Prikaz samosvjesne žene koja živi u svom svijetu, u dodiru je  sa svojom unutarnjom nespu-tanošću, ali i svjesna svega oko sebe: prkosnu, ponosnu, samozatajnu, a opet tako jedru i otvorenu.

KATALOG U PRILOGU

Dokument