povratak na sve vijesti

IZLOŽBA SLIKA ZORKE VUKADINOVIĆ

petak, prosinca 20. 2013.

U galeriji „Montenegrina“ Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, 19. prosinca otvorena je izložba radova svestrane umjetnice i dugogodišnje članice Društva, Zorke Vukadinović.

„NOSTALGIJA“ ZORKE VUKADINOVIĆ

       U galeriji „Montenegrina“ Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, 19. prosinca  otvorena je izložba radova svestrane umjetnice i dugogodišnje članice Društva, Zorke Vukadinović.
        Autoricu i njeno stvaralaštvo predstavile su tri Crnogorke, članice Društva : Jadranka Šincek, dopredsjednica Društva, Milanka Bulatović, tajnica i sama autorica. I događaj je bio poseban: umjetnička izložba, autoričin rođendan i Nikoljdan! Pored rođendanske pjesme, pjevački zbor Društva otpjevao je autorici „Primorkinju“, obzirom de se radi o rođenoj Budvanki.
A evo što o Zorkinom likovnom stvaranju kaže Nedeljka Stublija, prof.:

SLIKANJE I DARIVANJE
       Na ovim slikama baš ništa nije slučajno. Sve je moguće i dojmljivo kao u snu i životu. Naizgled je sve viđeno, jednostavno i prepoznatljivo.
       Ove slike su dio jednog rituala, razvrstane po tematskom odabiru i doživljaju svijeta oko nas. To je rezultat iskustva, slikanja od malih nogu ili risanja. Bujne su naše asocijacije, dojmljive, čarobne tople…
       Zorica-umjetnica često se predaje toj svojoj muzi u trenutcima slobode. Ona je sebe i dio svojih slika posvetila i pozlatila za našu budućnost. Daruje nas i u nama pobuđuje sentimente kao i smisao za ljepotu.
      Takvo poimanje i doživljaj svijeta je fascinantno. Svako naizgled blisko istraživanje ima i mnogo neizrecivog. Autorica mnoge odabrane detalje uspješno slaže  u kompozicije i uspijeva biti originalna i prepoznatljiva. Ovaj svijet koji upija i transformira ga, odaje nam je kao ženu- slikaricu velikog istančanog senzibiliteta.
     Na trenutak nas izdvaja iz stvarnosti, ove naporne svakidašnjice i opčinjava nas i zadivljuje svojim koloritom  i nadahnućem. Vrlo uspješno projecira svoja unutrašnja stanja i na nas, poklonike likovne umjetnosti. Zato smo svjesni koliko u njoj ima čežnje, vatre i snage darovitosti.
      Ljepota njenog likovnog izričaja ili stvaralaštva  sadržana je u toplim prirodnim tonovima i nijansama, koje uspješno varira. Namazi uljane boje kistom su ovisni o raspoloženju i o stanju duhovnosti u kojoj stvara harmonične cjeline.
      Sam čin slikanja za Zoricu je svjedočenje o ljudskoj težnji za davanjem i za umjetničkom inspiracijom.

 

KATALOG IZLOŽBE:

Dokument