povratak na sve vijesti

LUČINDANSKI SUSRETI 2013. ZAGREB

ponedjeljak, listopada 28. 2013.

Petnaesti put za redom Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb organizirali manifestaciju LUČINDANSKI SUSRETI u Zagrebu

     Petnaesti put za redom u godini dva velika jubileja 200-te godišnjice rođenja Petra II. Petrovića Njegoša i 200-te godišnjice potpisivanja Sporazuma o ujedinjenju Crne Gore i Boke, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb organizirali su Lučindanske susrete 2013. pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, a uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine.
     Lučindanski susreti u Zagrebu se organiziraju u povodu značajnog blagdana crnogorskog naroda Lučindana, a u spomen i slavu na Svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog vladike, pisca poslanica jevanđeoske snage i svetog ratnika za slobodu i dostojanstvo čovjeka, vladara  koji je govorio da nema druge sile u upravljanju narodom i državom OSIM MOĆI PERA I JEZIKA. VI STE VOLJNI I SLOBODNI NAROD- govorio je Petar I. Petrović Njegoš Crnogorcima, kao takvim im se obraćao. Slijedeći duh razumijevanja i otvorenosti, suradnje i suživota cetinjski svetac je izrekao neprevaziđenu maksimu: „Naša vrata slobode neka su svakom slobodu ištućem otvorena!“ Prije točno 200 godina (29. 10. 1813.) nakon rata s Francuskom potpisao je sporazum o  ujedinjenju Crne Gore i Boke- čijoj godišnjici su i posvećeni ovogodišnji Lučindanski susreti.
     Sedmu godinu za redom na Lučindanskim susretima predstavljen je  GRAD GOST iz Crne Gore. Nakon Budve, Bara, Bijelog Polja, Cetinja,  Danilovgrada,  Tivta, predstavljen je KOTOR kome je i pripao središnji dio kulturnog događanja.

LUCINDANSKI SUSRETI 2013 B1

     Brojni uzvanici i gosti ispunili su veliku dvoranu Kina Studentskog Centra svjedočeći još jednoj izuzetno dobro organiziranoj manifestaciji i uspješnom predstavljanju jednog od najljepših crnogorskih gradova, Kotora.
     Pozivu organizatora odazvalo se preko 800 Crnogorki, Crnogoraca i prijatelja Crne Gore iz svih dijelova Hrvatske, okolnih država  i Crne Gore. Uz gradonačelnika  grada Zagreba Milana Bandića, pokrovitelja manifestacije, prisustvovali su:
Specijalni  izaslanik predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića, savjetnik za vanjsku politiku  gospodin Nebojša Kaluđerović; Nj. E. ambasador Crne Gore u RH gospodin Igor Građević; Potpredsjednik Opštine Kotor gospodin Tvrtko Crepulja; Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović; Zastupnik u Hrvatskom saboru gospodin Peđa Grbin; Privi sekretar Ambasade Crne Gore u RH gospođa Ana Zeković; Pomoćnica ravnatelja za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH gospođa Bahrija Sejfić; Sekretar Skupštine opštine Kotor gospođa Duška Banićević; Direktor Turističke organizacije Kotor gospodin Mirza Krcić; Direktorica pomorskog muzeja Crne Gore Kotor gospođa Mileva Pejaković Vujošević; Odbornik u Skupštini opštine Kotor gospodin Ilija Mlinarević; Istaknuti kulturni i znanstveni radnici u RH Veselin Simović Aga i Veljko Bulajić; Zagrebački rabin Lucijano Moše Prelević; Članovi „Bokeljske mornarice 809“-Zagreb s predsjednikom Josipom Gjurovićem; Članovi crnogorskog KPS društva „Morača“ Kranj s predsjednikom Čedom Đukanovićem; Članovi Zavičajnog društva Plava i Gusinja „Izvor“ Kranj s predsjednikom Šemsom Đeševićem; Predstavnici Hrvatskog građanskog društva CG iz Kotora; Predstavnici crnogorskih društava „Crna Gora“, „Montenegro“, Duklja“, „Sandžak“ i „Saveza crnogorskih društava Slovenije“  iz Ljubljane; Članovi društava članica NZCH iz Umaga, Rovinja, Pule, Rijeke, Splita, Karlovca, Osijeka, Peroja i Zagreba; Predstavnici udruženje, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba.
     Zbog spriječenosti da osobno prisustvuju pozdrave su uputili:
Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović; Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić; Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović; Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer; Prvi ambasador Crne Gore u RH Branko Lukovac;  Predsjednik Opštine Kotor Marija Maja Ćatović; Gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak.

    Prisutnima su se obratili: Predsjednik Nacionalne zajednica Crnogoraca Hrvatske dr. sc. Radomir Pavićević; Direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević; Direktor Turističke organizacije Kotor Mirza Krcić; Potpredsjednik Opštine Kotor Tvrtko Crepulja; Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović, izaslanik predsjednika Vlade Crne Gore Nebojša Kaluđerović i Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
    U ime domaćina organizatora Lučindanskih susreta Zbor „Montenegro“ Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb svim gostima i uzvanicima dobrodošlicu je zaželio pjesmama: „Spoved“; „Primorkinja“ i „Stara varoš“.
     Središnji dio kulturnog programa, i predstavljanje grada Kotora,  započeo je projekcijom turističko propagandnog filma „Kotor za sva doba“-TO Kotor, Luka Kotor a.d. i Pomorski muzej Crne Gore. Nešto kasnije prikazan je i film o Pomorskom muzeju Crne Gore i predstavljena knjiga  Antuna Sbutege „Ljudi iz Boke“. Nastup Folklorng društva „Nikola Đurković“  i klape „Moderato cantabile“ s igrama  i pjesmama iz Crne Gore i Boke propraćen je dugotrajnim pljeskom. Klapi „Moderato cantabile“ u izvođenju pjesme „Bokeljska noć“, koja je bila završni dio kulturnog programa pridružili su se svi prisutni u dvorani, a poseban aplauz dobila je i Maja  Perfiljeva koja se pridružila izvođačima na pozornici.
    Druženje je nastavljeno do kasnih popodnevnih sati u holu Kina Studentski Centar, uz pozdrav „Vidimo se na Lučindanskim susretima 2014.
Cjelokupni program u trajanju oko 2 sata umješno i uspješno vodile su: HENRIKA VILOVIĆ iz Zagreba  i DOLORES FABIAN iz Kotora.

Uspješnosti manifestacije Lučindanskih susreta 2013. doprinijelii su:
GRAD ZAGREB

i
SAVJET ZA NACIONALNE MANJINE

Izvodi iz telegrama i dopisa:

Predsjednik Republike Hrvatske – Ivo Josipović:
„… Manifestacija Lučindanski susreti postala je kroz proteklih petnaest godina ne samo svojevrstan znak prisutnosti i dobre organizacije crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i Zagrebu, nego i reprezentant dinamike njezina života, osobito na području kulture… Uvjeren sam da će, s popudbinom dosadašnjih uspješno organiziranih „Lučindanskih susreta“, ovogodišnja priredba još jednom biti događaj koji će na zanimljiv način predstaviti dio bogate crnogorske kulturne baštine, pridonijeti afirmaciji crnogorske zajednice u našoj zemlji i glavnome gradu te biti nov doprinos razvoju prijateljstva između Hrvatske i Crne Gore…“

Predsjednik Opštine Kotror- Marija Maja Ćatović:

"... Obraćam Vam se pismom, jer zbog boravka na službenom putu, nisam u mogućnosti prisustvovati ovogodišnjim Lučindanskim susretima... Svim članovima Zajednice i Društva, kao i Crnogorcima u Zagrebu i širom Hrvatske, iskreno i od srca čestitam Lučindan, jedan od najvećih blagdana crnogorskog naroda. Takođe najtoplije zahvaljujem na izboru Opštine Kotor za Grada gosta ovogodišnjih susreta. To me zaista raduje i nadam se da će prisutni uživati u kompletnom programu, kao i dijelu koji pripada Gradu gostu, a u kojem učestvuju Folklorni ansambl "Nikola Đurković" i klapa "Moderato cantabile". Sa čestitkama za Lučindan i željom da u prijatnoj atmosferi proteknu Lučindanski susreti 2013. , najsrdačnije Vas pozdravljam."

Prvi ambasador Crne Gore u RH– Branko Lukovac
 
„…Veoma sam počastvovan pozivom i želim od srca da Vam zahvalim na pažnji  i prijateljskom odnosu, kojeg sam uživao sve vrijeme mojeg relativno kratkog boravka u Zagrebu i Hrvatskoj na dužnosti Ambasadora Crne Gore. Za mene i moje saradnike  Nacionalna zajednica crnogoraca Hrvatske i Drustvo crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb, kao i njihovi najistaknutiji i najodgovorniji rukovodioci … bili  su najpouzdaniji oslonac u organizovanju i djelovanju Ambasade Crne Gore u Hrvatskoj, kao i u nastojanjima da položimo dobre i čvrste temelje budućih odnosa Crne Gore i Hrvatske, prevazilazeći teško i nepovoljno nasljeđe, okrećući se razvoju, dobrosusjedstvu, ravnopravnoj saradnji i zajedničkim nastojanjima da osvajamo vrijednosti i budemo dio sire evropske zajednice. Vašim izvanrednim radom i djelovanjem kako u Hrvatskoj, tako i u gradnji dobrih, prijateljskih odnosa Hrvatske i Crne Gore, zavrijedili ste i postali nezaobilazan činilac u afirmaciji  osobenosti i vrijednosti naših naroda i  Crne Gore u Hrvatskoj, kao i u razvoju sve boljih odnosa naše dvije susjedne države, primjer svim drugim zajednicama građana porijeklom iz Crne Gore, širom svijeta…”

Izvodi iz obraćanja:
Specijalni izaslanik Predsjednika Vlade CG – Nebojša Kaluđerović:
„…I moje prisustvo danas je još jedna potvrda značaja koju  Crne Gora daje Crnogorskoj nacionalnoj zajednici u prijateljskoj i susjednoj Republici Hrvatskoj. Vama koji je na dostojanstven način činite ovđe. Vi ste na najbolji način bili i Crna Gora u Hrvatskoj kao što, bivajući hrvatskim građanima i dijelom hrvatske elite, predstavljate i Hrvatsku u Crnoj Gori i svijetu… Mi se živo sjećamo dana kada smo svojevremeno zajedno s vama pisali pisma evropskim zvaničnicima da skrenemo pažnju na Crne Goru, njenu istoriju i potrebu i obavezu ovih generacija da obnove svoju državu i vrate nepravedno oduzeto. Da nikoga tada nijesmo imali nego vas, bilo bi dosta… Činjenica da je ovo petnaesta godina manifestacije „Lučindanski susreti“ potvrđuje snagu i vitalnost spona koje crnogorsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj povezuje sa njihovom matičnom državom. Njegujući crnogorsku tradiciju, kulturu i duhovnost  doprinosite očuvanju suštinskih znamenja vašeg nacionalnog bića, a time i bogaćenju kulturnog miljea Hrvatske, te boljem razumijevanju naše dvije zemlje…“

Gradonačelnik Grada Zagreba–Milan Bandić:
„…Činjenica da sam osobno prisustvovao svim završnim manifestacijama Lučindanskih susreta, od kada sam pokrovitelj, najbolje govori o važnosti i značaju koju, moji suradnici i ja osobno, imamo spram cjelokupnog događanja. Govori i o mom  prijateljstvu, u izvornom značenju, s Crnogorcima Zagrebu, kao i njihovom ukupnom doprinosu na svim poljima od kulture do znanosti Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Gradu gostu Kotoru, njihovoj službenoj delegaciji s kojom smo razgovarali i dogovorili aktivnosti buduće suradnje, kao i učesnicima kulturnog programa želim ugodan boravak u Zagrebu… Moje pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom ostaje i u narednim godinama, dok god sam to u mogućnosti…“