povratak na sve vijesti

OJ ĐEVOJKO ĐE TI LJETO PROĐE

petak, lipnja 21. 2013.

Večer tradicionalne pjesme, folklora i starih običaja u Zagrebu, Umagu, Rijeci i Splitu

U okviru Dana crnogorske kulture 2013. Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i njene članice Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb; Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“ Umag; Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka i Zajednica Crnogoraca Split, organiziraju VEČER tradicionalne pjesme, folklora i starih običaja pod nazivom:


„OJ ĐEVOJKO ĐE TI LJETO PROĐE“
U Zagrebu 26.6. 2013.- TEATAR &TD
U Umagu 27. 7. 2013.-PUČKO OTVORENO UČILIŠTE
U Rijeci 28. 6. 2013.- ČEŠKI DOM
U Splitu 29. 6. 2013.- GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH

 

KUD "MIJAT MAŠKOVIĆ"-KOLAŠIN

glumci KOLAŠINSKOG AMATERSKOG POZORIŠTA

 

1

     Na osnovu istraživanja područja Rovaca, Morače, Dobrilovine, Vasojevića (kao i okolnih oblasti), koje je obrađeno etnomuzikološkim i etnokoreološkim metodama, osmišljen je projekt sa etno-edukativno-folklornim sadržajem (običaji, igre i pjesme) pod nazivom ‘’Oj đevojko, đe ti ljeto prođe’’. Istraživanje je vodio Davor Sedlarević, jedini specijalista, vaspitač, tradici-onalne igre u Crnoj Gori, koji je saradnik UNESCO-a, za očuvanje nematerijalne baštine. Koordinator aktivnosti bio je Branislav Jeknić, Direktor Centra za kulturu Kolašin. U saradnji sa Kolašinskim amaterskim pozorištem, osmišljena je umjetnička transpozicija podataka sa terena na scenu. Scenarij su, prema autentičnim kaziva-njima, napisali Davor Sedlarević i Đorđije Tatić.
      Vrijednost ovog projekta najviše je iskazana u tome što se danas na pozornicama gotovo pa da ne može viđeti tradicionalna crnogorska igra i pjesma na način kako je nekada izvođeno u narodu. Malo je poznato da crnogorsku igru prati isključivo pjesma, i da je većina koreografija koje se mogu viđet u KUD-ovima zapravo umjetnička stilizacija bez povezanosti sa tradicijom (osim svitne nošnje), jer harmonika, klarinet, violina i slični instrumenti nijesu pratili igru. Nestajanjem te veze sa tradicijom „postajemo ono što nijesmo’’. Temeljem ove spoznaje realizovan je ovaj projekt, prvi uopšte ovakve vrste, sa ciljem da prikaže originalnu tradicijsku crnogorsku igru i pjesmu. Projekt je dijelom pomoglo i Ministarstvo kulture Crne Gore, sufinancirajući jedno terensko istraživanje.

2

     Priče, pjesme i igre predaka uklopljene su u skladnu cjelinu i vode gledaoca kroz bitne običaje životnog ciklusa (rođenje, svadba i smrt), kao i śednike kojima su prekraćivane duge noći na selu, a u svrhu međusobnog povezivanja i prenošenja tradicije i običaja.
Koncept projekta zasnovan je na putovanju u prošlost - kroz san. Glavni junak, zaspavši u kolibi svoga đeda, „budi se“ u vrijeme kada mu je prađed bio u punoj snazi. Stvarajući mrežu informacija u snu, porodične i lokalne tradicije, dolazi do niza neobičnih, komičnih, tragičnih i realnih okolnosti o kojima se vrlo malo zna. Sve to prožeto je pjesmama i igrama koje su zabilježene u kazivanjima najstarijih Crnogorki i Crnogoraca navedenog područja.
     Priče iz naroda, porodične drame, udvaranja, otmice đevojaka, ljubavi i šale duboko su utkane u tradiciju gotovo svake crnogorske porodice.
     Ova folklorna priča govori o nama, što suštinski jesmo. Vođeni činjenicom „da sve što nije zapisano kao da se nije ni desilo’’, ona je i zahvala svim onim „plemenitim pamtišama“ i njihovom amanetu „da sve mora biti prikazano onako kako je bilo’’.
     Projekt je nagrađen od strane ZOCG, MUPCG i OSCE za primjenu i očuvanje tradicije.
   Ulazeći u 70. godišnjicu postojanja KUD „Mijat Mašković’’, je na najljepši način pokazao odnos prema tradiciji i prenošenje istine o njoj…

POZIVNICA ZA ZAGREB U PRILOGU

Dokument