povratak na sve vijesti

PETROVDANSKI SABOR 2013.

nedjelja, srpnja 14. 2013.

Tradicionalni Petrovdanski sabor Crnogoraca u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeka održan ove godine u Ronjgima kod Rijeke 13. 7.

     Šesnaesti put za redom Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka organizirali su Petrovdanski sabor Crnogoraca u spomen na jedan od specifičnih oblika neposredne demokracije Crnogorski Zbor. Petrovdanskim saborom Crnogorci Hrvatske obilježavaju DAN DRŽAVNOSTI CRNE GORE i 13. JUL DAN OPŠTENARODNOG ORUŽANOG USTANKA CRNOGORSKOG NARODA PROTIV FAŠIZMA.

    Ovogodišnji Petrovdanski sabor organiziran je u Ronjgima pored Rijeke rodnom mjestu poznatog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga Ivana Matetića Ronjgova.

     Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici, gosti, Crnogorke, Crnogorci i prijatelji Crne Gore iz svih djelova Republike Hrvatske među kojima IZASLANIK PREDSJEDNIKA CRNE GORE Filipa Vujanovića, šef kabineta DRAŽEN MILIČKOVIĆ; zamjenik Župana Primorsko-goranske županije PETAR MAMULA.

   U kulturnom programu su učestvovali IGOR ĐUROVIĆ- pjevač; Zbor "Montenegrine" Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeka; Folklorna grupa Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657"; Zbor "Montenegro" Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, Zbor "Bulbuli" KDBH "Preporod" Zagreb.

      Voditelj programa bio je poznati crnogorski publicista  Dragan Mitov Đurović

   Uoči petrovdanskog sabora u Rijeci je otvorena izložba karikatura svjetski poznatog karikaturiste Darka Drljevića, koji je i osobno prisustvovao otvorenju.

     Prisutnima su se u ime domaćina obratili Vasilija Vukosavović, predsjednik NZC-Ri i dr. sc. Radomir Pavićević predsjednik NZCH.

      U ime Županije goste i uzvanike je pozdravio Zamjenik Župana Petar Mamula.

   Izaslanik predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Dražen Miličković je obraćajući se učesnicima Petrovdanskog sabora rekao:

     "Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas u prilici da sa vama podijelim radost zajedništva i iskažem poštovanje vašem domaćinskom gostoprimstvu na tradicionalnom Petrovdanskom saboru kojim Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Rijeke okuplja sve one kojima je Crna Gora u srcu i koji smo njen neraskidivi dio.

      Impresionira i za uvažavanje je vaša odlučnost da se sačuvaju temeljne vrijednosti kojima se gordi naša zajednička domovina, ali i predanost u ostvarenju želja da budete svojevrstan most saradnje Republike Hrvatske i Crne Gore, što je u državi prijema maksimalno uvaženo, kao i vaša lojalnost Hrvatskoj, u kojoj ste se u svakom smislu ostvarili.

      Veličanstvena sinergija zajedništva je uvijek rađala istorijske vrijednosti, kao što je to bilo slavnog 13. jula kada je narod Crne Gore podigao masovni oružani ustanak protiv fašizma i porobljenoj Evropi dao svojevrstan putokaz, stvarajući čvrstu vertikalu obnove i trajanja države Crne Gore. Tako je bilo i na istorijskom referendumu kada je Crne Gora povratila svoj državni suverenitet i voljom svih nas krenula ka evropskim vrijednostima kojima svi težimo i koje su nam zalog za srećnu i bezbijednu budućnost. Ne želim ni ovog puta da propustim da kažem kako Crne Gora takođe dobro zna i pamti doprinos Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Pokretu za suverenu Crne Goru.

      Zato ponos i zahvalnost za sve one koji su vođeni tom idejom sebe utkali u vječnu Crnu Goru koju danas imamo.

    A 13. jul je svakako datum kada se treba vraćati vrijednostima kako bi ih učinili svevremenskim, da nam istovremeno budu i pouka i opomena budućim generacijama kako treba stvarati, voljeti i čuvati svoju zemlju."

     Tradicionalna sportska takmičenja u streljaštvu, potezanju konopa, bačanju kamena i skoku u dalj održana su i ove godine. Najuspješniji su dobili Diplome i pokale.