povratak na sve vijesti

POVELJA MATICE CRNOGORSKE NACIONALNOJ ZAJEDNICI CRNOGORACA HRVATSKE

ponedjeljak, lipnja 03. 2013.

Upravni odbor Matice crnogorske dodijelio PRVU POVELJU Matice crnogorske Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske

        Upravni odbor Matice, u skladu sa čl. 28 Statuta, na śednici od 26. aprila 2013. godine, donio je Odluku da se dodijeli Povelja Matice crnogorske Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske.

      Obrazloženje: Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske je već trinaest godina pouzdan partner Matice crnogorske u promociji crnogorskog identiteta i realizaciji programa usmjerenih ka bogaćenju multikulture u Crnoj Gori i saradnje sa Republikom Hrvatskom. Na svim manifestacijama koje je Zajednica organizovala, zapaženo je i prisustvo Matice. Ostvarujući zajedničke izdavačke programe, objavljeno je preko dvadeset knjiga, od kojih su neke odigrale važnu ulogu u širenju novih saznanja i mobilizatorski djelovale u vrijeme kampanje za povratak suvereneosti Crne Gore. Kroz dugogodišnju i svestranu saradnju izgrađeno je međusobno povjerenje koje traje i bogati se novim idejama i akcijama.

        Upravni odbor se opredijelio da prvu Povelju Matice dodijeli Zajednici Crnogoraca Hrvatske i iz razloga što iseljeništvo drži za nedjeljivi dio duhovnog korpusa i visoko cijeni udio crnogorske dijaspore u njegovanju crnogorskog patriotizma i širenju saznanja o Crnoj Gori u svijetu.

Cetinje 22. 5. 2013.

     Matica -skupština

 

 Povelja je uručena predsjedniku NZCH Radomiru Pavićeviću na svečanosti u povodu 20-te godišnjice osnivanja Matice crnogorske, održanom na Cetinju 22. 5. 2013.

1

 

2