povratak na sve vijesti

NA CETINJU POSTAVLJENA SKULPTURA "U SLAVU NJEGOŠEVE MISLI"

ponedjeljak, svibnja 20. 2013.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović zahvalio autoru Dimitriju Popoviću i Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske na dragocjenom poklonu.

      Na Cetinju je 18. 5. 2013. godine u organizaciji Prijestonice Cetinje i Narodnog muzeja Crne Gore, u parku između Biljarde i Vladinog doma, svečano otkrivena skulptura „U čast Njegoševe misli“, a u Biljardi, otvorena izložba Dimitrija Popovićeva iz ciklusa „Misterijum Luče mikrokozma“- u povodu 200-te godišnjice rođenja Petra II. Petrovića Njegoša.

      Jedan od najznačajnijih ovogodišnjih kulturnih događaja na Cetinju, ali i u Crnoj Gori, počeo je svečanošću na Trgu revolucije, gdje je smještena skulptura Dimitrija Popovića „U čast Njegoševe misli“. Skulptura je poklon Dimitrija Popovića i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Prijestonici Cetinje – povodom proslave dva stoljeća od Njegoševog rođenja.

       Brojnim posjetiocima – među kojima su bili  predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, te brojni ugledni gosti iz drugih gradova, te zemalja okruženja– su se obratili: gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr. sc. Radomir Pavićević i autor Dimitrije Popović.

      Gradonačelnik Aleksandar Bogdanović zahvalio je autoru i Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske na dragocjenom poklonu.

       – Onaj koji polazi i koji traga, nerijetko će na svom putu naići na igrokaze i sjećanja na mjesto sa kojeg je sve počelo – sa kojeg je krenuo. A ova noć, jedna je od tih – kada svjedočimo veličanstvenom povratku. Naš cijenjeni stvaralac, naš dragi prijatelj i naš sugrađanin, večeras je, opet među svojim Cetinjankama i Cetinjanima, u svojoj Crnoj Gori. Iako se, prateći Dimitrijev rad, sa pravom može kazati kako on, zapravo, nikada nije napuštao svoje Cetinje, lovćenski kamen i vrhove – večeras smo okupljeni posebnom prilikom. A ta prilika nije oličena samo u otkrivanju monumenta koji će bitno doprinijeti skladu istorijskog jezgra našeg grada, već i u momentu – momentu koji simbolizuje svojevrsnu krunu Dimitrijevog traganja kompleksnim stazama Petra II Petrovića Njegoša. Jer, od večeras, na ovom mjestu, trajno će ostati dragocjen trag Dimitrijeve motivacije, impresije i traganja za Njegoševim likom i djelom – i to baš nadomak njegove Biljarde.

       Predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr Radomir Pavićević kazao je kako je počastvovan prilikom da na Cetinju oda počast svom omiljenom pjesniku.

    - Njegoš pripada nama, ne samo kao Crnogorcima, već prije svega nama – kao Evropljanima. Otud, odanost Njegošu nije i ne smije da bude tek prostodušno idolopoklonstvo. Naprotiv. Odanost Njegošu je veoma ozbiljan, trajan i kritički dijalog o njemu – rekao je Pavićević.

       Dimitrije Popović kazao je kako je uzbuđen time što je u svom rodnom gradu i što je događaj upriličen u blizini Njegoševe Biljarde.

      - Njegoš na najbolji mogući način pokazuje kako jedno umjetničko djelo produžava samog autora i kako predstavlja bogatstvo za generacije koje dolaze i inspirišu se njegovim djelom – istakao je Popović.

       Slavni umjetnik pojasnio je i simboliku skulpture „U čast Njegoševe misli“.

     - Skulptura simbolički predstavlja tu čovjekovu uzaludnu težnju ka spoznaji apsoluta. Visoki rostfrajni krak, usmjeren prema nebu, upućuje na nedokučivost kosmičkog misterija, dok drugi, niži, takođe zašiljeni rostfrajni krak sugeriše ograničeni domet čovjekove spoznaje. Ljudska glava metamorfozne anatomije izražava stremljenja duha zarobljenog u „tjelesnoj tamnici“. Čovjek kao kažnjenik zemaljskog bitisanja živi svoju tragičnu sudbinu, svjestan tajne koju ne može spoznati. Možda je može spoznati tek u smrti, jer kako Njegoš kaže – Ovoga su u grobu ključevi – naveo je Popović.

      Nakon uvodnih obraćanja, skulpturu „U čast Njegoševe misli“ svečano su otkrili Dimitrije Popović, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović i predsjednik NZCH Radomir Pavićević.

     U drugom dijelu večeri, uslijedilo je otvaranje izložbe radova Dimitrija Popovića pod nazivom „Misterijum Luče mikrokozma“. Događaj je upriličen ispred Njegoševe Biljarde – prisutne su pozdravili direktorica Umjetničkog muzeja Crne Gore Ljiljana Zeković i književnik Pavle Goranović, a izložbu je otvorila povijesničarka umjetnosti Olga Perović.

      – Ovdje, u Njegoševoj Biljardi, poeta i slikar uspostavili su odnos stvoritelja i stvaraoca. Njihova veza je čvrsta, ne samo preko misli i ideja, već i kroz njihovo psihofizičko formisanje, u nadrealnom prostoru Cetinjskog polja, čije su energetske moći mogli da osjete i otjelotvore samo odabrani – kazala je Zeković.

      Goranović je naglasio kako Dimitrijeve slike predstavljaju istinska svjedočanstva Njegoševe neprolazne misli.

      - Otud pomišljam kako bi Njegoševa bilježnica bila obogaćena ovim Dimitrijevim radovima. I stoga je ovo pripovijest o nenapisanom – istakao je on.

      Veličina Dimitrija Popovića, kako je kazala Olga Perović, leži u tome što je riječ o umjetniku koji „zna znanje“.

        – A to je tvrdnja koja se može izgovoriti samo za velike, što Dimitrije Popović i jeste – zaključila je ona.

     Na završnom dijelu događanja poznati crnogorski glumac Slobodan Marunović, u dvorišnom dijelu Biljarde nastupio je s monodramom "Potonja ura Njegoševa", čije izvođenje bilježi značajnu obljetnicu - 25 godina-

(dio teksta - portparol Prijestonice Cetinje Miloš Šrelević)

Uoči svečanosti gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović priredio je prijem za delegaciju Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske u svom kabinetu.