povratak na sve vijesti

SVEČANI KONCERT U MIMARI

utorak, svibnja 14. 2013.

U povodu Dana nezavisnosti Crne Gore, Dana Koordinacije i Dana Vijeća 21. maja tradicionalni koncert umjetnika iz Crne Gore biti će održan u Muzeju Mimara 20. 5. 2013.

Svečani Koncert u povodu Dana nezavisnosti Crne Gore /21. maja/ koji je ujedno i dan Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH i Dan Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, održati će se 20. 5. 2013. s početkom u 20h u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5 u Zagrebu.
Tradiciju započetu prije šest godina da 21. maj obilježavamo svečanim koncertom nastavljamo i u ovoj 2013. godini. Do sada su ( u Hrvatskom glazbenom zavodu, Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Starogradskoj vijećnici) nastupali: MARINA CUCA, VILLI FERNARDI, KVARTET MISTERIJA, ANA VUKAZIĆ, ALEKSANDRA VOJVODIĆ, BOJAN MARTINOVIĆ, MIRAN BEGIĆ, GORAN PERAZIĆ, SRĐAN BULATOVIĆ, DARKO NIKČEVIĆ, a ove godine SAFET DRLJAN, DINA KUKALJ i RENATA PERAZIĆ

Organizatori Koncerta su: NACIONALNA ZAJEDNICA CRNOGORACA HRVATSKE, KOORDINACIJA VIJEĆA CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE NA PODRUČJU RH, VIJEĆE CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA  i  AMBASADA CRNE GORE U RH.

Dina Kukalj Slika Web

Mr. sc. Dina Kukalj rođena je 3. 6. 1988. godine u Baru gdje završava 2002. godine nižu muzičku školu "Petar II. Petrović Njegoš". Iste godine upisuje srednju muzičku školu za talente "Andre Navara" u Podgorici koju završava 2006. godine. Te je godine položila prijemni ispit na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao prva na rang listi gudača. U klasi moskovske profesorke Evgenije Kravceve diplomira 2010. godine sa desetkom.
Za vrijeme školovanja na brojnim takmičenjima dobila je mnogo nagrada u solo kategorijama i u kategoriji kamernih sastava. Dobila je četiri nagrade Univerziteta u Novom Sadu za ostvaren uspjeh tokom osnovnih studija.
Kao orkestarski muzičar radila je s većim brojem dirigenata među kojima su Darinka Matić Marović (Sr), Radovan Papović (CG), Andrej Bursać (Sr), Željka Milanović (Sr), Luis Fernando Malheiro (Br), Nurhan Arman (Tu), Miklos Takacs (Hu), Susanna Pescetti(It), Frank Fonkuber (Fr), Miroslav Homen (Hr), Tomislav Faćini (Hr).
Sa cross over sastavom “Alektik” svirala je u Madlenijanumu i Sava centru u Beogradu, u Cankarjevom domu u Ljubljani, hali Borik u Banja Luci, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na trgu u Budvi…
Magistrirala je 1. decembra 2011. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Evgenije Kravceve. Tema je bila jedno od najtežih dijela violinske literature-Koncert za violinu i klavir P.I.Čajkovskog.
Po povratku u Bar, na poziv etno-grupe “Zora” postala je njihov član.
Pedagošku karijeru započinje u septembru 2012. godine.
Uporedo sa klasičnom muzikom, posvećuje se i muziciranju na električnoj violini, u cross over maniru, želeći time da približi publici ovaj instrument i pokaže koliko može biti svestran.

Renata Perazić Web

Renata Perazić je rođena 9. septembra 1972. godine u Podgorici, gdje je pohađala i završila osnovnu školu, zatim srednju školu i fakultet. U srednjoj muzičkoj školi završila je tri smjera – violinu, solo pjevanje i teoretski odsjek. Smjer teoretski odsjek usavršavala je kasnije na Muzičkoj akademiji na Cetinju.
Danas predaje solfeđo u muzičkoj školi u Baru. Istovremeno, piše pjesme i komponuje. Tako je autor tekstova i muzike za brojne pop hitove, ali i numere za dječje festivale. Na Zlatnoj pahulji 2011.godine osvojila je drugo mjesto za kompoziciju.
Učestvovala je na brojnim festivalima u regionu – onima na kojima se ne izvode kompozicije na plejbek – uključujući i Pjesmu Mediterana.
Teško je zamisliti muzičku scenu u Crnoj Gori bez Renate Perazić. Na toj se sceni pojavila krajem osamdesetih godina, a i danas je cijenjena kao jedan od najboljih ženskih vokala.
Predsjednica je Udruženja estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore i umjetnička direktorka festivala izvorne muzike koji se već sedam godina održava na Cetinju.

Safet Web

Safet Drljan je rođen 11. septembra 1981. godine u Baru.
Nižu i srednju muzičku školu završio je u Baru i Podgorici. Beogradski Fakultet muzičke umjetnosti završio je na nastavnom odjeljenju u Kragujevcu u klasi profesora Radomira Tomića. Tokom školovanja nastupao je na mnogim takmičenjima na kojima je osvajao brojne nagrade. Bio je polaznik više ljetnjih škola u Kragujevcu i Podgorici gdje su predavale najeminetnije ličnosti iz svijeta harmonike (Jurij Šiškin, Vječeslav Semjonov, Peter Gerter, Mika Vairinen, Vojin Vasović i drugi). Na takmičenjima je osvojio više prvih i specijalnih nagrada u Crnoj Gori i Srbiji.
Godine 2002. nastupio je na takmičenju u Njemačkoj (Klingentalu), gdje je osvojio mjesto među prvih petnaest takmičara. Trenutno radi kao nastavnik u Baru i Ulcinju gdje sa učenicima postiže veoma zapažene rezultate. Pored pedagoškog rada veoma je prepoznat po koncertnim nastupima u Crnoj Gori i inostranstvu. Safet Drljan posebno se ističe u izvođenju klasičnih djela iz vremena baroka, klasicizma, romantizma i muzike XX. vijeka na harmonici na velikom umjetničkom nivou. Jedan je od osnivača kulturne manifestacije VEČE SEVDAHA u Baru.
Nezaobilazan je umjetnik među onima koji učestvuju u programima Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, afirmišući crnogorsku muzičku baštinu. Pored izvođenja klasičnih djela na harmonici bavi se i obradama etno pjesama, praveći nove aranžmane, transkripcije i unošenjem stilskih crta (atonalnosti, džeza). Publika je potpuno opčinjena načinom uzdizanja instrumenta dajući harmonici pečat umjetničkog stvaralaštva.

PROGRAM KONCERTA

PRVI DIO KONCERTA

F. Angelis: Romansa
I. Albenis: Asturias
A. Vivaldi: Zima I-stav (godišnja doba)
C. Sen-Sans: Introduction et Rondo Capriciosso
(Safet Drljan)
J.S.Bach: Sonata No.1 for violin in g-minor, Adagio
(Dina Kukalj)
V. Monti: Csárdás
(Safet Drljan - Dina Kukalj)

DRUGI DIO KONCERTA

Još ne sviće rujna zora
Kraj tanana šedrvana
Oj vesela veselice
Kad ja pođoh na Bembašu
Oj moja ružo rumena
Sejdefu majka buđaše
Milica jedna u majke
(Ssfet Drljan, Dina Kukalj, Renata Perazić)