povratak na sve vijesti

TRIBINA- BANKAR I POLITIKA, Ljubomir St. Kosijer

četvrtak, lipnja 06. 2013.

Tradicionalna Tribina u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne amnjine Grada Zagreba održana 5. 6. 2013. u Crnogorskom domu uz učešće prof. dr. sc. Mire Kolar Dimitrijević s temom BANKAR I POLITIKA, Ljubomir St. Kosier

Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba kao programsku djelatnost već dugi niz godina organizira Tribinu s temama vezanim uz Crnu Goru.

Prva od dvije planirane Tribine u ovoj godini posvećena je Ljubomiru St. Kosieru- rođenom u Bjelovaru, ali neosporno crnogorskog podrijetla,koji je bio jedan od najobrazovanijih europskih i zasigurno najbolji jugoslavenski stručnjak za problematiku bankarstva i financija između dva svjetska rata. Bio je "namjerno zaboravljen" dok ga prof. dr. sc. Mira Kolar Dimitrijević u svom izuzetno interesantnom istraživanju nije izvukla na svijetlo dana, u knjizi "Bankar i politika, Ljubomir St. Kosijer". To je i bila tema Tribine organizirane u Crnogorskom domu u Zagrebu 5. 6. 2013. na kojoj su učestvovali: u ime domaćina Danilo Ivezić- tajnik Vijeća, mr. sc. Željko Karaula, kao moderator i prof. dr. sc. Mira Kolar Dimitrijević sa svojim izlaganjem o Ljubomiru St. Kosijeru.

 

Iz izlaganja mr. sc. Željka Karaule:  
      "...Poštovani dame i gospodo, dopustite mi da sada ukratko opišem mladost Ljubomira Stevana Kosiera u Bjelovaru s obzirom da sam i sam iz toga grada i da sam autor dviju povijesnih monografija toga grada. Jasno - kasnije će problematiku djelovanja Ljubomira Kosiera preuzeti dr. Kolar i dopuniti mene ako treba.
Ljubomir S. Kosier rođen je u Bjelovaru 1890. godine u obitelji krajiškog natporučnika Stevana Kosiera i majke Emilije Bakić. Prema svemu sudeći obitelj Kosier je duže živjela u bjelovarskoj okolici, te je crnogorskog podrijetla. Ljubomirov otac bio je nakon razvojačenja Vojne krajine gradski činovnik i kasnije gradski senator, koji se posebno bavio bjelovarskim gradskim sajmovima. Mladi Ljubomir osnovnu školu završava u Bjelovaru, da bi školovanje nastavio u Zagrebu na Državnoj gimnaziji (1908.-1911.), da bi ipak 1912. maturirao u Bjelovaru. Nakon gimnazije uči u Ljubljani komercijalne znanosti do 1914. godine, a početkom 1. svjetskog rata otac mu pomaže da izbjegne vojnu službu te ga zapošljava u štedionici u Sv. Ivanu Zelini. Godine 1917. postaje prokurist bjelovarske podružnice Prve hrvatske štedionice u kojoj je uskoro imenovan upraviteljem. Ovdje se ženi s Mihaelom Peičić liječnicom iz ugledne bjelovarske obitelji, Stjepana pl. Preičića koji je zauzimao ugledan položaj u državnoj službi.
U Bjelovaru Kosier počinje izdavati izvrstan list „Privredni glasnik“ pri čemu je on pisac i mnogih članaka u njemu u kojima razmatra gospodarstvo Bjelovara, ali i cijele Jugoslavije. U Bjelovaru mladi Kosier preko svoga položaja u banci pokreće stvaranje koncerna Sjedinjenih industrijskih poduzeća d.d. U ovom razdoblju Kosier, već tada ugledan građanin i bankar, zalaže se za objedinjavanje kapitala u jake banke koje mogu promijeniti sliku regionalne privrede. S time se zamjerio mnogim malim bjelovarskim bankarima jer je ugrožavao njihovu egzistenciju, a i promjene političke klime u gradu, odnosno prevlast Hrvatske zajednice i HPSS-a nije odgovarala Kosieru. Vjerojatno zbog takve klime mladi Kosier napušta Bjelovar 1920. godine, pri čemu i svoj list „Privrednu reformu“ seli u Zagreb..."

 

Dokument