povratak na sve vijesti

CRNOGORSKO VEČE U KRANJU- 6. 12. 2014.

ponedjeljak, prosinca 08. 2014.

Tradicionalno kao i prethodnih godina Crnogorsko KPSD "Morača" i NZCH zajedničkim programom uz učešće Zavičajnog društva Plava i Gusinja "Izvor" na Crnogorskoj večeri 6. 12. 2014. u Kranju pokazali kako čuvati svoju baštinu.

TO JE CRNOGORSKO VEČE!

     Decembar je mjesec pun lijepih događanja, priredbi, , susreta i dobrih emocija. Naše već tradicionalno druženje odvelo nas je i ovoga 6. decembra u Kranj, na poziv predsjednika Kulturnog, prosvjetnog i sportskog društva „Morača“ , Čeda Đukanovića, na Crnogorsko veče.
      Ovaj put je bilo i sadržajnije: najprije smo obišli Kranj : naš domaćin i voditelj bio je Dado Dedivanović, koji nam je , šetnjom gradom, pokazao barem dio ovoga krasnoga mjesta: spomenik i kuću u kojoj je živio veliki pjesnik France Prešern, znamenite crkve, gradski muzej sa izuzetno bogatim zbirkama i izlošcima, vidikovac sa pogledom na cijelo mjesto. Bilo je i lijepih susreta sa „Kranjcima“ i „Kranjicama“: Azrom, Leskovčaninom u čijem smo restoranu vidjeli i „Njeguški zrezek“, konobarom iz Banja Luke…, što reče naš Dado: „Svi smo mi naši!“….
        Svečano, nostalgično i toplo bilo je u dvorani na Kokrici: naše Crnogorke, Crnogorci, prijatelji Crne Gore, članice i članovi: Zavičajnog Društva Plava i Gusinja „Izvor“ Kranj, Crnogorskog KPSD „Morača“ Kranj, Društva „Sandžak“ Kranj, Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore“ Montenegro“ Zagreb, Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeka, svi naši prijatelji iz Kranja, Ljubljane…
      Sve prisutne najprije je pozdravio Čedo Đukanović, izrazio zadovoljstvo što se nastavlja ova tradicija, a posebno lijepa suradnja crnogorskih društava Kranja i Zagreba, koja može biti primjer kako se to radi.
          A kako se to izvanredno radi, vidjelo se u programu koji je uslijedio :
       Sve poštovaoce tradicije dojmio se nastup guslara Zorana Milovića, koji je potom zajedno sa Jovanom Markovićem na diplama i vokalnom grupom Crnogorskog KPSD „Morača“ izveo kraći program.
       Ono čime se mogu posebno dičiti naša društva u Kranju jesu mlade članice i članovi. Cijela dvorana bila je ispunjena vedrinom i radošću djece i mladih, što se posebno vidjelo i u nastupu folklorne grupe Društva „Izvor“, koja je oduševila sve prisutne.
        Pjevački zbor „Montenegro“ Društva „Montenegro“ Zagreb izveo je zatim, program pjesama iz Crne Gore :Kom planina, Milica, Sejdefa, Ivanova korita, Prođoh kroz goru, Bokeljska noć…
         E, tu nije bio kraj- počela je veselica uz energičan i vrstan sastav „Treća smjena“ : Mićo Popović- odličan vokal, sinovi: Stefan Popović(klavijature), Đorđe Popović(harmonika) i Sandi Bijelić(klavijature). Pjesme, folklorna i ostala kola digla su na noge i one koji su jedva sjedili.
         Što reći o našim domaćinima: izuzetno veče, to samo naši Kranjci“ rade tako toplo, gostoljubivo, sa dovoljno vremena da se svi podruže, razgovaraju, nađu svoje saplemenike, a i daju oduška osobnim umjetničkim kreacijama na plesnom podiju i vokalnim izvedbama.
       Posebno je lijepo što je tu toliko mladosti, od djece, omladine, srednje generacije- kranjska društva se ne moraju bojati da neće biti kontinuiteta, vidjelo se da su to pravi nastavljači crnogorske tradicije i kulturne baštine. Možda će to biti na neki novi način, sukladno vremenu koje slijedi, ali će biti prepoznatljivo, bez zabune, „Crnogorsko veče u Kranju“ .

Milanka Bulatović