povratak na sve vijesti

DAN KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA

utorak, prosinca 16. 2014.

U Zagrebu svečano obilježen Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba- Dan ljudskih prava

DAN KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA
GRADA ZAGREBA

 

    U Zagrebu je svečano obilježen Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, 14.prosinca 2014.godine u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
      Jedanaesta obljetnica djelovanja vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i Dan Koordinacije upriličena je u povodu međunarodnog Dana ljudskih prava, 10. prosinca .
    Prisutnim uzvanicima, gostima, i pripadnicima nacionalnih manjina najprije se obratio predsjednik Koordinacije, Zoltan Balaž-Piri. Istaknuo je što je sve donijelo proteklih jedanaest godina u osnivanju i djelovanju vijeća i predstavnika, a posebno je istaknuo Grad Zagreb koji je omogućio svu moguću podršku, a posebno osiguranje materijalnih preduvjeta za rad.
      Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, Aleksandar Tolnauer osvrnuo se također na protekli period: smatra da je savjetodavna uloga vijeća i predstavnika nacionalnih manjina odradila svoju ulogu u proteklom vremenu, a da je vrijeme za učešće u procesima odlučivanja. Također, potrebno je konačno riješiti i pitanje pravnog položaja predstavnika nacionalnih manjina. Kako smo u izbornom vremenu , a slijede i parlamentarni izbori, treba sljedeće godine dati i jednaku, odnosno posebnu pozornost i izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

1


       U kulturnom dijelu programa nastupili su:
     Ženski zbor „Bulbuli“-KDBH „Preporod“ Zagreb sa izvedbom sevdalinki; djeca iz mađarske skupine dječjeg vrtića „Potočnica“ sa spletom mađarskih plesova, KUD „Prosvjeta“ Zagreb sa igrama iz Šumadije, ispred albanske nacionalne manjine: Patrik Andreja, bariton uz klavirsku pratnju prof. Sandre Binički sa pjesmama Scarlattija, Schumana, Kaplana i Biničkog; mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb „Lira“ sa pjesmama Cosseta i obradom tradicionalne pjesme D. Cohena;
      Pomno odabran program i dojmljive izvedbe oduševile su prepunu dvoranu, a slijedilo je potom ugodno druženje.

Milanka Bulatović