povratak na sve vijesti

DAN KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

ponedjeljak, listopada 13. 2014.

Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije svečano je obilježen 11.10.2014. godine u Starom Čiču-Velika Gorica, u restoranu „Phoenix“.

DAN KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA
ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

     Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije svečano je obilježen 11.10.2014. godine u Starom Čiču-Velika Gorica, u restoranu „Phoenix“.
   U Zagrebačkoj županiji žive i djeluju pripadnici osam nacionalnih manjina, a njih sedam: Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci i Srbi su se u subotu, 11. 10. 2014. predstavili dijelom svog stvaralaštva. Tako se na štandovima bili izloženi časopisi, knjige, razne brošure i reprezentativni primjerci nacionalnih trpeza. Naša nacionalna manjina predstavila je i podijelila primjerke Crnogorskog glasnika i Ljetopisa crnogorskog, a na trpezi su se našle priganice, sir i crnogorsko vino. Sve je „planulo“ za čas, uz dijeljenje recepta za ovo „komplicirano“ jelo.
    Manifestaciju je, kao i uvijek, vrlo šarmantno i nadahnuto vodila Kostadinka Velkovska, istaknuta dramska umjetnica, glazbenica, novinarka…
   Na početku svečanosti prisutne je pozdravio predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika Zagrebačke županije, Imbre Berkeš, a potom su se prisutnima obratili i zamjenik župana, Rudolf Vujević i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković. Istakli su da su nacionalne manjine odavno sastavni dio hrvatskoga društva i bogatstvo Hrvatske, da institucije Županije osiguravaju pristojan materijalni okvir kao preduvjet rada svih nacionalnih manjina.
    Na svečanosti je promovirana i knjiga „Nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji“ pjesnikinje, spisateljice i novinarke Slavice Šarović. Istaknuta je vrijednost jedne ovakve edicije, jer je ova tematika razmjerno malo obrađena i zastupljena u izdavaštvu.
    U kulturnom programu, crnogorsku nacionalnu manjinu predstavio je pjevački zbor „Montenegro“ Zagreb izvedbom crnogorskih pjesama: Još ne sviće rujna zora, Kom planino i Veselica uz vodstvo i instrumentalnu pratnju Edina Džaferagića, što je izazvalo veliku pozornost i pjevanje svih prisutnih.
Potom se uživalo u izvedbama: Recitalu djece albanske nacionalne manjine, pjesmi i plesu KUD „Sevdah“- bošnjačke nacionalne manjine, pjesmama „EZERKI 7/8“-makedonske nacionalne manjine, pjesmama zbora „Češke besede“- Dubrava Vrbovečka- češke nacionalne manjine, pjesmama muzičkog sastava „Bijeli anđeli“- mađarske nacionalne manjine, plesovima i običajima „Ličko prelo“- i spletu šumadijskih plesova i igara- Kud „Prosvjeta“- srpske nacionalne manjine .
     Druženje je nastavljeno uz bogatu trpezu i prekrasnu atmosferu pjesme, plesa, smijeha i opće ocjene da je ova manifestacija vrlo uspješna uz priznanje domaćinima i organizatorima!
     A da može i bolje, riječi su zamjenika Župana Zagrebačke županije, Rudolfa Vujevića:
Sljedeće godine organizirat ćemo ovu svečanost na vanjskom prostoru da bi bilo još više učesnika i gostiju i da se nacionalne manjine predstave što većem broju ljudi!

MILANKA BULATOVIĆ