povratak na sve vijesti

DANI MIRKA KOVAČA U ROVINJU

ponedjeljak, rujna 29. 2014.

Dani Mirka Kovača izniknuli su iz potrebe da se pokuša očuvati živim sjećanje na Mirka Kovača

     Kako bi se na primjeren način vrednovala i očuvala književna, filmska i kazališna ostavština velikana pisane riječi Mirka Kovača te promicale estetske, moralne i političke vrijednosti koje je zastupao kao jedan od najznačajnijih suvremenih pisaca južnoslavenskih prostora u Rovinju je ove godine osnovana Udruga Mirko Kovač koja je osmislila Dane Mirka Kovača – novu kulturnu manifestaciju od velikog budućeg značaja za hrvatsku i regionalnu književnu i kulturnu scenu.
     Dani Mirka Kovača izniknuli su iz potrebe da se pokuša očuvati živim sjećanje na Mirka Kovača, ali možda još i više na ideje koje je zastupao te da oni postanu važno mjesto promišljanja uloge, kazališta i filma u duhu Mirka Kovača – dakle u duhu tolerancije, intelektualne znatiželje i moralne postojanosti. 

     Zamišljeni su kao trodnevna manifestacija koja okuplja domaće, regionalne te međunarodne književne, filmske i kazališne stručnjake, kritičare te predstavnike medija iz cijele regije. Intencija je da se manifestacija održava svake godine u posljednjem vikendu mjeseca rujna u Rovinju - gradu u kojem je zadnjih dvadesetak godina svoga života živio i stvarao Mirko Kovač.
      Ovogodišnji Dani Mirka Kovača koji su održani od 25. 9. 2014. do 27. 9.  okupili su istaknute domaće i međunarodne stručnjake, književnike i filmske djelatnike:

     Filip David, Davor Beganović, Ivan Lovrenović, Božidar Koprivica, Zdravko Zima, Vlaho Bogišić, Lordan Zafranović, Miljenko Jergović, Katarina Luketić, Enver Kazaz, Zvonko Kovač, Melita Jurkota, Bruno Kragić, Branislav Mićunović, Mile Stojić, Mića Vujičić, Borka Pavičević, Nada Gašić, Žarko Radić, Branislav Popović, Radmila Vojvodić i drugi.
- Pošto Mirko nije samo pisao romane, već i eseje i scenarije, Dane smo zamislili kao multimedijalni događaj koji će pokazati sve te njegove stvaralačke strane, s osnovnim ciljem da se nastavimo baviti i u Kovačevom stilu propitivati gore navedene njegove temeljne ideje. Mirko ne bi želio da ovo bude komemoracija, da mu se diže spomenik. Bolje bi mu odgovaralo da u njegovom stilu i njemu u spomen nastavimo raditi ono što je i on radio – pitati se o svijetu oko sebe. Osim Dana Mirka Kovača, osmišljena je i nagrada u njegovo ime, koja će se prvi put dodijeliti iduće godine na Danima. Bit će to nagrada za najbolji roman s područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Izbornici svih zemalja izabrat će do sedam djela, a sedmeročlani žiri će dodati još one za koje misli da su propuštene. Nakon najboljeg romana 2015., za iduću godinu izabrat ćemo najbolju knjigu eseja, a godinu iza toga i nagradu za najbolji prvijenac. Radi se, dakle, o kružnom izboru, a dobitniku ćemo nagradu uručivati na Danima Mirka Kovača, na manifestaciju za koju vjerujemo da će biti dugovječna - rekao je Seid Serdarević član Savjetodavnog odbora udruge.

Žiri za Nagradu Mirko Kovač za 2015. godinu čine: Borka Pavičević, Vlaho Bogišić, Davor Beganović, Zdravko Zima, Pavle Goranović, Aleš Debeljak i Filip David.